După cum se anunţa în numărul trecut al ziarului „Unghiul”, raionul Ungheni are conducători noi. În fruntea lui se află o doamnă, Ludmila Guzun. Dânsa are experienţă în administrare publică, deţinând anterior funcţia de vicepreşedintă de raion, viceprimar al oraşului Ungheni.A absolvit Universitatea de Stat din Moldova, facultatea economie. Activitatea profesională a început-o în anul 1983, la fabrica de conserve „Rozmiar”, în calitate de economist principal. Din 1994 până în 1995 a activat ca lider sindical la aceeaşi fabrică. În anul 2005 devine preşedinte al Uniunii Teritoriale a Sindicatului „Agroindsind”. Peste doi ani a fost promovată în funcţia de vicepreşedinte al raionului Ungheni, din partea Partidului „Alianţa Moldova Noastră”. A exercitat şi funcţia de viceprimar al oraşului Ungheni, în anul 2011, deja în sânul altui partid – PLDM. La scurt timp însă a demisionat, devenind reprezentantul SA „Moldtelecom” în teritoriu. În momentul când a renunţat la fotoliul de viceprimar a anunţat public că se va regăsi în alt partid – PDM, devenind preşedinta Organizaţiei Teritoriale Ungheni a acestei formaţiuni politice.
S-a născut pe 26 iunie 1961, în satul Pârliţa, raionul Făleşti. De mai mulţi ani locuieşte în oraşul Ungheni. Este căsătorită. Are un fiu.
Doar unul dintre vicepreşedinţi este originar din raionul Ungheni – Sergiu Lăcustă. Totodată niciunul nu a avut tangenţe cu administraţia publică. Tustrei au fost propulsaţi la această funcţie de către PDM, PL, PCRM. Deci să facem cunoştinţă cu ei.
Petru Gherasimov, responsabil de domeniile învăţământ, cultură, medicină şi atragerea investiţiilor
Nici nu a păşit bine în biroul său că a purces la schimbări. Cert e că a început-o cu uşa biroului, pe care a schimbat-o. „Era stricat lacătul, un prieten mi-a făcut cadou”, a spus Petru Gherasimov.
Actualul vicepreşedinte s-a născut pe 18 noiembrie 1982, în oraşul Nisporeni. La vârsta de 14 ani familia s-a mutat cu traiul în oraşul Ungheni. A studiat la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, pe care însă nu l-a absolvit. Diploma de absolvire a dobândit-o la o şcoală medie din oraşul Nisporeni.
Ulterior a devenit student la Universitatea Tehnică din Moldova, specialitatea inginer în transport internaţional.
După absolvirea universităţii, în anul 2005, s-a angajat în cadrul Inspectoratului (fostul Comisariat) de Poliţie Nisporeni, inspector poliţia criminală, unde a lucrat până în 2007. Paralel a studiat şi la facultatea juridică la ULIM. În perioada anilor 2007-2009 a fost încadrat într-o companie care se ocupa de exportarea fructelor.
În anul 2009, s-a implicat în politică, devenind membru PDM. În acelaşi an a devenit şeful Secţiei Evidenţă şi Înmatriculare a Transportului (SEÎT). În acea perioadă, numele actualului vicepreşedinte al raionului ar fi figurat într-un caz de luare de mită, după cum anunţa pe atunci Centrul Naţional Anticorupţie. Petru Gherasimov susţine că ulterior dânsul a dovedit că nu a fost vinovat: „Eu, ca responsabil în serviciu, am tras cu obrazul. Judecata a fost, eu nu am luat parte nici ca bănuit, nici ca martor. A fost o eroare. Cazul e încheiat şi am revenit în serviciu”. În februarie 2014 a devenit şeful nodului de Cale Ferată Ungheni. „A fost o propunere pentru avansare. E un domeniu pe care îl cunosc foarte bine”, punctează Gherasimov.
Fotoliul de vicepreşedinte constituie o altă treaptă importantă în cariera sa. Chiar dacă nu are experienţă în administraţia publică, Petru Gherasimov zice că va face faţă domeniilor încredinţate.
Alexandru Brânză, responsabil de domeniile economie, asistenţă socială, transport şi construcţii
Numele vicepreşedintelui este cunoscut unui anumit public – celor care au tangenţe cu agricultura. Alexandru Brânză mai mulţi ani a administrat SRL „Fortina Labis”, fiind şi unul dintre fondatori.
Este născut pe 7 iulie 1979 în Leuşeni, Hânceşti. Din 1994 până în anul 2000 s-a aflat mai mult la Chişinău. A studiat la Colegiul Industrial de Construcţii. A urmat Academia de Transporturi, Informaţii şi Comunicaţii. În această perioadă a suferit un accident, a fost nevoit să prelungească perioada de studii, luându-şi concediu academic.
În anii 1999-2000 activa în cadrul unei firme care se ocupa cu exportul fructelor şi legumelor în ţările CSI. Apoi a început activitatea de producere la „Fortina Labis”. Împreună cu partenerul în afaceri arendaseră loturi agricole de la sătenii din Costuleni, aici au sădit legume. Era administratorul acestei firme. Ulterior activitatea firmei a fost extinsă la Floreni, fiind plantate livezi. Acest fapt s-a produs în anul 2007.
În 2012, îşi începe activitatea politică, în sânul Partidului Liberal. „Politica era un domeniu nou şi nu vedeam compatibilitate cu afacerile. Dar n-a fost o decizie greşită, sper eu”, spune Alexandru Brânză.
De altfel, şi administrarea publică constituie pentru dânsul un capitol necunoscut Vicepreşedintele spune că se familiarizează cu noua sa activitate, analizează notele informative pe fiecare domeniu în parte, face cunoştinţă cu echipa din cadrul Consiliului Raional Ungheni. Alexandru Brânză este căsătorit şi are un fiu de patru ani.
Sergiu Lăcustă, responsabil de domeniul agricultură
Este unicul dintre vicepreşedinţi fiind originar din raionul Ungheni. S-a născut pe 25 august 1959 în satul Romanovca. A absolvit Şcoala medie din oraşul Corneşti, apoi Colegiul Agricol din Melitopol, Ucraina. În 2007 a obţinut şi diploma de jurist, la Universitatea de Stat din Moldova.
Activitatea profesională a început-o la vârsta de 15 ani, lăcătuş la o structură de stat,de reparaţie a utilajelor agricole. În anul 1980 a devenit inspector de patrulare rutieră, apoi inspector auto de stat, inspector superior auto de stat. Ulterior a activat șef al Poliţiei Rutiere Ungheni. În 1990 activa deja în funcția de şef al secţiei de înmatriculare şi examinare a transportului auto. În 1997 a fost angajat în Departamentul de combatere a crimei organizate şi a corupţiei, responsabil pe cinci raioane. În 2001 deja a fost promovat la funcţia de vicecomisar al judeţului Ungheni, iar în 2002 – comisar la Străşeni, apoi la Floreşti.
Chiar dacă în anul 2007 a ieşit la pensie, dânsul şi-a continuat activitatea, fiind şeful secției evidenţă şi înmatriculare a transportului. Apoi, după părerea dânsului, a fost nevoit să renunţe la post: „Din motive politice mi s-a pus carnetul de muncă în faţă şi a trebuit să las funcția. Tot atunci am decis să mă încadrez în politică. Vedeţi că în ziua de astăzi fără partid nu poţi să te angajezi nicăieri. Nu am fost până atunci membru al vreunui partid”. De notat, dânsul este membru PCRM. În noiembrie 2014 a fost angajat în funcţia de şef de secţie în structura de pază şi încasare, la trei bănci.
Puţini cunosc că Sergiu Lăcustă, pe lângă activitatea pe care a avut-o în cadrul structurilor de stat, s-a ocupat şi de agricultură. „Fac agricultură de mai mulţi ani, lucrez suprafeţe cu grâu, porumb, am şi 5 hectare de livadă, 7 – de grâu, 6 – de porumb în satul Romanovca”, zice vicepreşedintele.
În domeniul pe care îl va avea în gestiune pe durata mandatului de vicepreşedinte, dânsul spune că va informa agricultorii cu propunerile de proiect în care ar putea să ia parte, de finanţările existente, subvenţiile la care au dreptul, vor desfăşura seminare pe diferite subiecte actuale. Sergiu Lăcustă este căsătorit, are trei fiice. Locuieşte în oraşul Ungheni.