Prin intermediul presei scrise elevii își pot dezvolta creativitatea, stilul publicistic și spiritul analitic. De obicei, publicațiile școlare sunt realizate sub îndrumarea unui profesor, de cele mai multe ori al celui de limbă și literatură română. Activitatea publicistică la nivelul unei instituții poate fi sub forma unor foi volante, cu apariție lunară, sau a unor ziare de 10-30 de pagini și reviste în format mic ori mare cu peste 26 de pagini. De asemenea, revista școlară poate fi de mai multe tipuri: magazin, beletristică, științifică, tehnică, cultural-artistică, științifico-fantastică, umoristică, de atitudine.
Cele 10 publicații școlare ce se editează la moment în instituțiile de învățământ din municipiul și raionul Ungheni, conform declarației Tatianei Lazar, specialist în cadrul Direcției Educație, sunt reviste cu un număr de pagini de la 20 până la 28 și apar periodic – lunar, bilunar sau chiar trimestrial și se doresc a fi mai mult de informare, având rubrici dedicate performanțelor școlare, meditațiilor, editorialelor, mai puțin articolelor de analiză.
Dacă e să facem o comparație între ultimele două numere ale revistelor școlare unghenene, „Ochiul Magic” de la LT ”Gh. Asachi” și „Noua Generație” de la LT „Vasile Alecsandri”, vom observa că prevalează doar articole de informare. La „Ochiul Magic”, bunăoară, se scrie despre performanțele școlare: „Vis devenit realitate”, „Tânăra pasionată de istorie” sau „Clipul video „Vorbirea corectă te onorează” ne-a adus locul II pe țară”, la „Noua Generație” – „Tinerii debateri”, „Balul boboceilor” sau „Media Club Ungheni”. La ambele reviste vom observa o primordialitate pentru articole meditații. La publicația alecsandriștilor un loc aparte îl ocupă „vox populi”, iar în „Ochiul Magic” cititorii vor găsi mai multe pagini cu sfaturi utile.
Ce este de remarcat la echipa redacțională de la „Ochiul Magic” e că utilizează verbul „a descoperi” pentru a denumi paginile: „Descoperă inițiativa”, „Descoperă inocența”, „Descoperă-ți idealul” etc. pentru a tenta cititorii să citească revista lor, iar colegii de breaslă de la „Noua Generație” optează pentru articole în limbile franceză și engleză, autori fiind elevii, dar și absolvenți ai instituției. Un aspect destul de important e că acestea încearcă să obțină un statut și vizibilitate pe piața mediatică școlară, având un logo distinctiv. Mai este foarte mult de lucru la modul de machetare. Ambele publicații abundă în fotografii, ceea ce duce la îngreunarea procesului de citire a materialelor. La capitolul limbaj ar fi de dorit să se utilezeze unul simplu și concis, fără prea multe „zorzoane” gen „sublimitatea piedestalului” etc..
Ambele reviste apar de 3-4 ori pe an, fără nicio sistare de la momentul primei apariții. Cea de la LT „Vasile Alecsandri” se tipărește din resursele Asociației Părinților și Pedagogilor, conform spuselor Verei Burlacu, coordonator al revistei. Ținem să menționăm că nr. 62 al revistei „Noua Generație” a apărut și în variantă electronică, fiind distribuită în rețeaua Internet în format pdf, ceea ce a dus la creșterea numărului de cititori, fiind apreciată și în alte țări ale lumii, după cum ne-a menționat coordonatoarea. Maria Buruiană, directoare educativă la LT „Gh. Asachi”, ne-a specificat că revista de la liceu se tipărește din sursele financiare ale instituției de învățământ. „La moment Asociația Părinților și Pedagogilor de la instituția noastră nu activează, pentru a utiliza resursele acesteia la editarea revistei”, a mai adăugat directoarea educativă.