Una dintre concluziile studiului „Accesibilitatea la medicamente prin prisma listei medicamentelor compensate” a fost că preparatele medicamentoase, care nu sunt de pe piața autohtonă, trebuiesc excluse din lista celor compensate, astfel punându-se accent pe echilibrarea parțială a acestora, pentru grupurile de maladii, în special celor rare. Totodată, ca medicii să fie siguri pe acțiunile efectuate și să evite erorile, Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate au considerat necesar de a stabili un mecanism mai clar de identificare și prescriere a medicamentelor compensate.
O locuitoarea din satul Sânești, Valentina Cibotaru, a remarcat: „La noi în sat nu este nici o farmacie, iar pentru a procura medicamente sunt nevoită să plec la Cornești sau Ungheni. Adesea le cumpăr din Ungheni, fiindcă e un oraș mai mare și e posibil de găsit medicamentul potrivit”. Conform statisticii în 2017, piața farmaceutică din Republica Moldova se evalua la 2,7 miliarde de lei, iar cantitatea de medicamente procurate, prin achiziții publice, fiind de 451,2 milioane de lei. Din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală s-au cheltuit doar 523,9 milioane de lei.
Analizând aceste cifre relatate public, se remarcă faptul că aproximativ 1,7 miliarde de lei ar reprezenta cheltuielile din buzunar ale populației, pentru procurarea medicamentelor prin rețeaua farmaciilor comunitare.
Studiul a fost realizat de către Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate.