Preotul Ion Basoc a fost trimis să slujească Domnului și să îngrijească de sufletele oamenilor din satul Cornești în anul 1988. Ajuns aici, nu a pregetat, și-a suflecat mânecile și s-a pus pe treabă.
Primul proiect comunitar realizat al parohului este construcția bisericii
Proaspătul paroh, Ion Basoc, primul lucru care l-a realizat în comunitatea din satul Cornești a fost construcția bisericii, nu putem afirma reconstrucție, fiindcă totul a fost de la „0”.
Biserica cu hramul Sfinților Voievozi Mihail și Gavriil era una cu pământul în perioada când a fost numit preot. Din vechiul lăcaș, ce data cu anul 1866, rămăsese doar temelia. Biserica a fost distrusă în anul 1945, în urma unui atac aerian. Timp de doi ani se lucrează intensiv la ridicarea noului lăcaș. Astfel, la 21 noiembrie, când creștinii sărbătoresc pe cei doi arhangheli, lăcașul, care se află în inima localității, în anul 1990 a fost sfințit și s-a putut relua Sfintele Liturghii. Sunt de atunci peste 30 de ani, iar enoriașii spun despre preotul lor că e un dar de la Dumnezeu. „Are menirea să ne lumineze sufletele, să se roage în numele întregii omeniri pentru iertarea păcatelor și sănătatea tuturor”, mai adaugă aceștia.
Parteneriatul e ceea ce îi definește. În satul Cornești toate instituțiile publice au o colaborare fructuoasă
Alina Vîlcu, directoarea grădiniței „Garofița” din satul Cornești, ne spune că Ion Basoc a reușit să închege un parteneriat durabil dintre biserică și principalele instituții publice de aici, care are drept rezultat dezvoltarea localității. ”Împreună cu oamenii de bună credință din localitate, cât și prin colaborare cu administrația publică locală, grădinița “Garofița”, IP Gimnaziul Cornești, Oficiul Medicilor de Familie, Biblioteca, Casa de cultură și Misiunea Socială „Diaconia” etc., pe parcursul anilor a reușit să facă lucruri frumoase și utile cum ar fi renovarea Bisericii din localitate, atât în interior cât și în exterior, achiziționarea clopotniței și aurirea ei, construcția drumului din cimitir, amenajarea unui loc pentru pomenirea celor răposați (masă cu acoperiș), a făcut donație de medicamente, de haine și încălțăminte caldă și comodă pentru copii și maturi, de plăcinte, organizarea ritualului de înmormântare a oamenilor rămași singuratici și multe alte activități de caritate cu oamenii din comunitate” ne specifică dânsa. În continuare Alina Vîlcu ține să mulțumească prin intermediul publicației noastre Misiunii „Diaconia”, structură a Mitropoliei Basarabiei, pentru faptul că e alături în orice inițiativă a preotului Ion Basoc.
Parohului Ion Basoc și Misiunii „Diaconia” îi mulțumește și primarul satului Cornești, Valeriu Morari. Dânsul ne zice că acestea sunt pentru felul de a organiza toate evenimentele și activitățile din comunitate, pentru colaborarea reușită dintre toate instituțiile din localitate, iar „sfințirea lăcașului Sfânt „Sfinților Voievozi Mihail și Gavriil” la 21 noiembrie 2021, să fie ca o binecuvântare ce să domnească veșnic în inima satului, să ne vegheze și să ne apere de toate calamitățile și năpastele lumii pe toți localnicii. Preotului Ion Basoc îi dorim multă sănătate și să rămână veșnic un scut de apărare pentru noi în fața Domnului de Sus”, adaugă edilul.
“Credința în Dumnezeu este vindecarea și liniștea sufletească, fiecare locuitor ce a contribuit la această colaborare să fie luminat și binecuvântat de Dumnezeu. Dă și ți se va da înzecit, numai așa vei fi un OM împlinit!,” a mai remarcat Alina Vîlcu.