Cu doi ani în urmă, consiliile raional şi locale au adoptat decizii care se referă la regulamentul privind plata ajutorului material, premiului anual şi suplimentelor la salariu şi altor plăţi suplimentare persoanelor care deţin funcţii de demnitate publică, funcţionarilor publici. Este vorba de alocarea unei anumite sume de bani demnitarilor, adică primarilor şi viceprimarilor, preşedintelui şi vicepreşedinţilor de raion, funcţionarilor publici în mărime de cel mult trei salarii de funcţie.
Temei pentru acordarea ajutorului material, a premiilor şi suplimentelor pot servi după caz: legea, contractul colectiv de muncă la nivel de unitate, rezultatele şi performanţa individuală la serviciu, performanţa colectivă, zilele de sărbătoare, jubileele şi aniversările, sârguinţa şi dedicaţia în exercitarea atribuţiilor de serviciu, manifestarea de iniţiativă şi inovaţie şi, desigur, posibilităţile financiare. Aşadar, doar dacă au fost acumulate venituri suplimentare decât cele planificate, persoanele vizate îşi pot revendica acest premiu.
Premiul primarului, cheltuit pentru reparaţia automobilului
În Primăria Zagarancea, edilul Mihail Burlacu anul acesta a ridicat un premiu în sumă de trei salarii lunare, iar alţi patru funcţionari publici – câte două. Contabila-şefă, Svetlana Verbiţchi, a spus că suma totală alocată celor patru funcţionari şi primarului a fost de circa 38 de mii de lei din contul mijloacelor financiare suplimentare acumulate în 2015: „La venituri salarii pentru 2015 am planificat circa 300 de mii de lei, dar am executat peste 400 de mii. Am avut o depăşire considerabilă”. De notat, premiile au fost acordate în 2016 pentru anul bugetar trecut, când această primărie a înregistrat 130 de mii de lei încasări suplimentare.
Mihai Burlacu consideră că aceste premii sunt oportune, deoarece în exerciţiul funcţiunii ar face şi el unele cheltuieli din contul propriu: „Ca să soluţionez problemele comunităţii din cele trei sate ale comunei trebuie să mă deplasez. Aşa cum primăria nu dispune de mijloc de transport, folosesc automobilul propriu, care se mai uzează, iar reparaţia o fac din buzunarul meu. Din contul bugetului se calculează câte 3 litri de benzină pe zi. Oare numai această cantitate se cheltuieşte de la Zagarancea până la Semeni, Elizavetovca, Ungheni?”.
Nu-s bani, nu-s premii
În timp ce unele primării reuşesc să adune venituri suplimentare, deci şi premii funcţionarilor şi primarilor să fie acordate, altele nu se pot bucura de acest privilegiu. Bunăoară, în Primăria Măcăreşti premiile nu au fost acordate anume din cauza că nu au acumulat venituri suplimentare. „Am adoptat regulamentul în cauză. Anul trecut au primit premiul, câte un salariu tarifar, patru funcţionari publici şi primarul, dar anul acesta – nu, pentru că nu sunt bani”, a explicat secretara Consiliului comunal, Vera Puşcaşu.
Şi în Primăria Ungheni, anul acesta funcţionarii, viceprimarii şi primarul nu au beneficiat de premii, deoarece nu au înregistrat acumulările necesare. Potrivit contabilei-şefe, Tatiana Pavliuc, în 2015, din veniturile adăugătoare acumulate în 2014 în bugetul oraşului, 21 de funcţionari publici, printre care şi persoane cu demnitate publică, au beneficiat de premiu – câte două salarii tarifare.
În loc de încheiere
Un locuitor al satului Petreşti a spus că şi în această primărie ar fi fost votată decizia despre acordarea premiilor funcţionarilor publici şi primarului. Făcând referire la alocările cu pricina, dânsul a menţionat că acestea nu ar fi meritate, deoarece în satele comunei Petreşti, cel puţin ultimul an, nu ar fi fost realizat vreun proiect pentru cetăţeni, nu ar fi fost soluţionate probleme stringente: „Chiar dacă legea permite, trebuie să existe bunul simţ, moralitate. Pentru ce s-ar fi alocat 50 de mii de lei angajaţilor din administraţia publică locală drept premii, dacă aceştia nu ar fi adus investiţii în sat? Până la urmă, şi-au îndeplinit doar atribuţiile de serviciu, nimic mai mult. Oamenii achită impozitele ca să se repare drumurile, nu ca funcţionarii să primească premii”.