În ultimele două săptămâni, au sosit la redacție mai multe întrebări adresate administrației Spitalului Raional Ungheni. Din acest motiv, am decis să le unim într-o temă comună.
Cititorii sunt interesați de ce secția primiri urgente, unde trebuie să fie un medic în fiecare zonă, are doar unul și acest lucru trezește nemulțumire și plângeri din partea pacienților. Ce-i cu repararea promisă în secțiile neurologie și pediatrie? Cum rămâne cu clădirea spitalului feroviar, transmisă, se pare, Spitalului Raional, așteptăm să se dărâme? Am auzit că spitalul ar trebui să fie acreditat, iar bani nu sunt nici pentru a cârpi „găurile” mici, ca să nu mai vorbim de restul.
Vicedirectorul Spitalului Raional, Ghenadie Șerbul, cunoaște răspunsurile la toate întrebările, deci cu el vom vorbi. Potrivit acestuia, acreditarea va fi anul viitor, dar, ca de obicei, cu un an înainte începe pregătirea, astfel acum se desfășoară analiza, după care vor începe elaborarea planului de pregătire. Problemele mărunte le vor rezolva singuri, iar cu cele serioase vor trebui să se adreseze la Consiliul Raional. Dacă ținem cont de faptul că majoritatea secțiilor sunt vechi, ne putem imagina ce trebuie făcut. În același timp, în anul trecut, au fost reparate secțiile de chirurgie, terapie, reanimare și cea de primiri urgente.
În secția primiri urgente – oare mai trebuie să vorbim despre acest lucru – nu sunt suficienți specialiști. Aici, la ora actuală, lucrează doar doi doctori, plus medicii care sunt de gardă noaptea – de exemplu, medicii de la centrele de sănătate din Cetireni, Todirești etc. Însă aici e nevoie de cel puțin încă trei medici pregătiți pentru o astfel de activitate. De fapt, în fiecare tură care durează 12 ore, trebuie să lucreze doi doctori – unul în zona roșie, celălalt – în cele galbenă și verde. În același timp, potrivit interlocutorului, nu ar fi rău dacă toți medicii de familie ar face cel puțin o gardă pe lună ca să vadă în ce stare sunt aduși pacienții.
În ceea ce privește secțiile neurologie și pediatrie, în prezent se lucrează asupra întocmirii devizului de cheltuieli. Dar este dificil de spus când vor fi efectuate reparații – în anul curent sau viitor, deoarece nu se cunoaște volumul de lucrări ce urmează a fi executat și ce sumă de bani va fi necesară în acest scop.
Clădirile clinicii și a spitalului feroviar par a fi încă sub jurisdicția Consiliului Raional, fiind în curs de pregătire documentele privind transferul la spital (acest lucru va dura un an întreg – nota autorului). În plus, pentru repararea acoperișului sunt necesare cel puțin 50 de mii de lei, cât vor costa restul lucrărilor nici nu poate presupune. Și până când nu se va face reparație, nu poate vorbi despre ceea ce va fi amplasat acolo. Probabil, secția de boli cronice.
Nu am reușit să aflăm de la specialiștii Consiliului Raional ce-i cu devizul pentru repararea secțiilor neurologie și pediatrie. Unii nu au dreptul să ofere informații, pe alții întrebarea i-a indignat. Potrivit unor date neoficiale, repararea va costa 320 de mii de lei.