Deși la începutul primăverii se putea vorbi de o umiditate excelentă pentru culturile agricole, iar specialiștii prevedeau un an rodnic și bogat, ultima perioadă a schimbat radical situația. Dat faptul că mai bine de două luni de zile culturile agricole nu au văzut strop de ploaie, pe alocuri semințele au fost deja trecute la pierderi, iar în alte părți, am putea spune mai norocoase, se așteaptă o producție relativ scăzută. Acum că suntem în preajma campaniei de recoltare a primei grupe de cereale, am consultat părerea specialiștilor privind roada din acest an.
Șeful Direcției Agricultură și Alimentație a raionului Ungheni, Viorel Scutaru, explică cum a fost afectate grupele de culturi. Bunăoară, la prima grupă (grâu, rapiță, orz) la început a fost umiditate potrivită, atunci când au început a se dezvolta, aceasta a lipsit complet, culturile s-au adaptat condițiilor și au dezvoltat un număr mult mai mic de boabe, care nici măcar nu au reușit să se maturizeze până la capăt, motiv pentru care se prevede o pierdere medie de circa 30%, dar poate fi chiar un minus de 50 sau chiar 80%.
O situație dramatică e și la cealaltă grupă de culturi (porumb, floarea-soarelui, sfeclă de zahăr). Specialistul menționează că acolo unde nu a fost conservată umiditatea, iar semințele au nimerit în sol uscat, ele au fost compromise din start. Celelalte, care au avut câtuși de puțin umiditate, au obținut a doua șansa, chiar la limită, după ultima ploaie. La fel de afectate sunt și culturile legumicole, căci pentru ele umiditatea este esențială. Din păcate, în raion sunt prea puține gospodării țărănești care au sistem de irigare. În total, potrivit spuselor lui Scutaru, ar fi maxim 7-8 sisteme. Cel mai puțin sunt afectate culturile multianuale, care au rădăcinile mai lungi, aici e vorba de pomii fructiferi.
Fiind întrebat, care ar putea fi prețul de piață al grâului din acest an, șeful direcției a fost destul de rezervat. Deși încă este devreme de a fi stabilit, dânsul spune că acesta va sări cu siguranță de 3 lei per kilogram, ba chiar și de 3,50 lei, pe când în anii rodnici acesta putea fi cumpărat și cu 1,80 lei.
Pe marginea acestui subiect, am consultat și părerea directorului general, SRL „Agrosfera BM”, Nicanor Buzovoi, care deține circa 2200 de hectare de terenuri agricole. Potrivit acestuia, cel mai mult a suferit prima grupă de culturi. Din experiența lui, grâul va avea o scădere anul acesta de circa 40-50%, orzul de toamnă – la fel 50%, iar orzul de primăvară a fost compromis în totalitate. Cu toate acestea, dânsul este sigur că prețul la grâu nu va depăși 3 lei pentru un kilogram, fiindcă prețul de piață rareori a fost influențat de cantitatea mică de producție.
Cât despre orzul de toamnă, Nicanor Buzovoi precizează, că la cei care au pregătit solul calitativ și au semănat devreme, cultura a avut umiditate și s-a dezvoltat, mai rău de cei care au semănat cu întârziere. Despre situația privind cea de-a doua grupă de culturi agricole, încă nu se poate de vorbit la concret, acesta menționează că mai sunt trei luni la dispoziție, iar dacă va fi ploaie, s-ar putea să se înregistreze mai puține pierderi.