Liber-profesioniştii care practică activitate în sectorul justiției trebuie să achite contribuţiile de asigurări sociale de stat şi să prezinte Darea de seamă (Forma IPC21) pentru luna decembrie până în data de 25 ianuarie inclusiv. Achitarea contribuţiilor de asigurări sociale de stat în sumă fixă se efectuează la codul economic „121310”, se arată într-un comunicat al Casei Naționale de Asigurări Sociale, citat de IPN.
Liber-profesioniştii care practică activitate în sectorul justiției sunt obligaţi să se înregistreze ca plătitori de contribuţii la bugetul asigurărilor sociale de stat la subdiviziunea teritorială a Casei Naţionale de Asigurări Sociale, unde îşi au adresa juridică. Subiecții în cauză, cu excepţia pensionarilor, persoanelor cu dizabilități, precum și a persoanelor care se încadrează în categoriile de plătitori prevăzute la punctele 1.1–1.6 ale anexei din Legea privind sistemul public de asigurări sociale, achită contribuţia de asigurări sociale de stat în sumă fixă – lunar câte 1/12 din taxa fixă anuală. Pentru 2022, taxa fixă anuală este de 24255 de lei. Respectiv, taxa lunară constituie 2021 de lei.
Declararea contribuţiilor de asigurări sociale de stat obligatorii se efectuează lunar, prin prezentarea Formei IPC21, indiferent de faptul dacă liber-profesionistul posedă sau nu calitatea de angajator.
Pe perioada concediului medical, consemnată prin certificat de concediu medical, nu se declară şi nu se achită contribuţii de asigurări sociale de stat în sumă fixă.
În Darea de seamă (Forma IPC21), perioada incapacităţii de muncă pentru primele cinci zile calendaristice, care se plătesc din mijloacele liber-profesionistului (însă nu mai mult de 15 zile cumulative pe parcursul unui an calendaristic, în cazul mai multor perioade de incapacitate temporară de muncă) se reflectă cu categoria persoanei asigurate „15311 – indemnizaţii pentru incapacitate temporară de muncă cauzate de boli obişnuite sau de accidente nelegate de muncă plătite din mijloacele angajatorului”. Zilele de incapacitate temporară de muncă plătite din contul bugetului asigurărilor sociale de stat nu se declară.
Liber-profesionist care practică activitate în sectorul justiției este persoana care are înregistrată una din formele de organizare a activității prevăzute de lege: avocat, notar, executor judecătoresc, administrator autorizat, mediator.