Numărul de copii la grădinițele din orașul Ungheni a depășit cu mult limita stabilită. La grădinița din cartierul Dănuțeni, de exemplu, în fiecare grupă sunt câte 30 de copii, pe când numărul acestora nu ar trebui să depășească 20. Cu toate acestea, ei sunt îngrijiți de o singură dădacă și educați de un singur cadru didactic. Câțiva părinți povestesc că odraslele lor ar fi nevoite chiar și să împartă paturile din cauza insuficienței de locuri. Incomoditate ar crea și spațiul mic de joacă, căci pentru 30 de copii sunt prea puțini acei câțiva metri pătrați.
Directoarea grădiniței „Tereza Sobolevschi”, Svetlana Gaiduc, spune însă că problema nu ar fi atât de acută, întrucât educatoarea ar avea un ajutor și un înlocuitor atunci când este neapărată nevoie. Totuși aceasta a confirmat că într-adevăr numărul copiilor într-o grupă ar fi mult prea mare pentru un singur educator, însă aici de vină ar fi lipsa cadrelor didactice cu care se confruntă și cererile prea multe din partea părinților. Dânsa a recunoscut că paturile micuților nu coincid cu numărul lor, însă o scuză ar fi și faptul că frecvența lor nu este deplină și ar fi rare cazurile când copiii dorm câte 3 pe două paturi. O soluție este mai greu de găsit în această privință, căci spațiu suficient nu ar fi pentru suplinirea numărului de paturi, iar singura rezolvare ar fi schimbarea lor completă cu paturi multietajate, însă acestea ar fi prea costisitoare.
Deși ar părea incredibil, statistica arată că în toate unitățile preșcolare din municipiu normativul stabilit ar fi depășit. Maria Filimon, specialistă principală responsabilă de învățământul preșcolar din cadrul Direcției Educație, ne-a comunicat că toate grădinițele se confruntă cu problema respectivă. La grădinița „Tereza Sobolevschi” normativul ar fi depășit cu 66 de copii, „Andrieș” – cu 82, „Steluța” – cu 62, „Licurici” – cu 51. Însă această supraaglomerare ar fi reglementată într-un oarecare fel și de frecvența redusă a copiilor de o anumită categorie de vârstă. Tot dânsa a mai specificat că astfel de situații critice sunt întâlnite și în mediul rural la grădinițele din Petrești, Bumbăta, Cetireni și Unțești. Specialista a menționat necesitatea acută de cadre didactice, întrucât 22 de locuri sunt ocupate de absolvenți ai gimnaziilor și liceelor, fără a deține careva studii universitare.
Cât despre suprasolicitarea locurilor la grădinițele din municipiu, Maria Filimon a accentuat că în cazul dat singura rezolvare ar fi deschiderea grădiniței de copii despre care se vorbește deja de câțiva ani de zile.
Despre această posibilitate am discutat cu viceprimarul municipiului, Cristofor Codreanu. Dânsul ne-a comunicat că de mai mult timp se planifică schimbarea destinației fostei școli primare „Alexei Mateevici” în grădiniță cu același nume, însă marea problemă ar fi resursele financiare. „În clădirea respectivă s-au efectuat lucrări în valoare de două milioane de lei, ceea ce ține de termoizolare și schimbarea tâmplăriei, dar urmează să i se dea o continuitate construcției respective, adică o reparație parțială a acoperișului, lucrări pe interior, schimbarea rețelelor inginerești plus la asta și amenajarea teritoriului, inclusiv construirea unei centrale termice. Aceste lucrări sunt estimate la 10 milioane de lei.
”Proiectul se implementează prin intermediul Fondului de Investiții Sociale din Moldova și am depus o informație referitor la lucrările prioritare care urmează a fi efectuate, sperăm la sprijinul guvernului român, poate să fim selectați pentru continuarea lucrărilor. Anul acesta este clar că nu poate fi vorba despre o deschidere a grădiniței, dar noi ne propunem cât mai curând să apropiem acest eveniment, cu atât mai mult că sunt și părinți care au solicitat un program prelungit pe timp de noapte, întrucât ei sunt angajați la Zona Economică Liberă. Astfel, noi am prevăzut-o ca să activeze anume și în schimb de noapte. Clar că ar fi o grădiniță binevenită pentru tot orașul, dar este nevoie și de răbdare, pentru că suntem încă la etapa de căutare a finanțatorilor”, a explicat acesta.