Deputatul Platformei DA, Dinu Plângău, membru al Comisiei de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept privind tentativa de puci anticonstituțional (mandatul căreia a expirat), solicită deputaților care au făcut parte din comisie să se convoace și să identifice soluții pentru a prezenta în plen raportul și constatările investigațiilor. În cadrul unei conferințe de presă, deputatul a menționat că adorarea unei hotărâri pe baza raportului poate avea consecințe juridice pentru cei implicați în tentativa de uzurpare a puterii în stat în luna iunie 2019, transmite IPN.
Comisia a audiat exponenții Curții Constituționale și a depistat încălcări de procedură la adoptarea actelor între 7-14 iunie 2019, precum și ingerințe politice sau străine, precizează parlamentarul. Comisia a aflat despre anumite persoane intermediare între judecătorii Curții și fostul lider al PDM Vlad Plahotniuc. Printre aceștia, Dorin Damir, finul de cununie al fostului lider PDM. La audierile Comisiei, niciun judecător al Curții nu s-a prezentat, toți au refuzat categoric să fie audiați.
Comisia de anchetă a audiat mai mulți angajați ai Ministerului Afacerilor Interne și a aflat că, în timpul protestelor organizate la mai multe instituții ale statului, corturile Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au fost date protestatarilor prin intermediul Inspectoratului General al Poliției, la solicitarea șefului acestuia, Alexandru Pânzari și la ordinul verbal al fostului ministru de interne, Alexandru Jizdan. S-a constatat că protestele au fost organizate de PDM și Partidul Politic Șor, iar majoritatea protestatarilor erau remunerați financiar, menționează deputatul. Dinu Plângău a mai spus că s-a aflat că Alexandru Pânzari ar fi dat indicații verbale mai multor angajați ai MAI de a nu admite accesul deputaților în instituțiile de stat înconjurate de protestatari.
La sfârșitul lunii septembrie, anul trecut, Comisia era gata să prezinte raportul, dar președintele acestei, deputatul Vladimir Ţurcanu, a fost ales judecător la Curtea Constituțională și activitatea acesteia a stagnat. După ce deputatul PAS Mihai Popșoi a fost ales președinte, s-a încercat sistematizarea materialului acumulat, dar unii membri ai Comisiei nu și-au mai dorit o finalitate a investigațiilor, spune Dinu Plângău. Apoi a survenit criza politică cauzată de schimbarea guvernului, iar Mihai Popșoi și-a dat demisia din această funcție. Parlamentul nu a mai votat numirea unui nou președinte și nu a dispus prelungirea termenului de activitate a Comisiei.
Deputatul precizează că astăzi întreaga societate continuă să fie în așteptarea unor răspunsuri și a unor acțiuni în urma cărora vinovații de uzurparea puterii în stat în Republica Moldova să fie deferiți justiției printr-un exercițiu de voință politică.
Comisia specială de anchetă cu privire la investigarea tentativei de puci anticonstituțional a fost instituită de Parlament pe 18 iunie. În perioada 7-14 iunie, după crearea majorității parlamentare PSRM-ACUM și învestirea Guvernului Sandu, clădirile instituțiilor statului au fost blocate timp de o săptămână. Curtea Constituțională a apreciat drept nelegitime acțiunile Parlamentului de formare a noii majorități parlamentare. În perioada respectivă, au existat două guverne, unul condus de Maia Sandu, celălalt de Pavel Filip. Pe 14 iunie Partidul Democrat a anunțat că se retrage de la putere. Ulterior și membrii Curții Constituționale și-au anulat deciziile luate în acea perioadă.