„Îi mulțumim doamnei Maria Stepan care a fost mereu la datorie și a ajutat mulți săteni, dar mai ales a avut grijă de sănătatea noastră în pandemia provocată de COVID-19. Pentru noi, e mai mult decât un cadru medical” – acesta e mesajul celor peste 900 de locuitori din satul Condrătești, comuna cu același nume din raionul Ungheni, când e vorba de Maria Stepan. Potrivit oamenilor, pentru că o au alături, au trecut mai ușor de valurile de COVID-19.
Maria Stepan e originară din Condrătești. Și-a început activitatea în calitate de felcer, în 1969. Din anii ’90, odată cu reorganizarea sistemului de sănătate, este asistentă medicală. Am întrebat-o dacă este vreo diferență între o asistentă medicală și un felcer. ,,Nu este nicio diferență”, mi-a răspuns. „Noi acum suntem asistenți ai medicului de familie. În cazuri extreme apelez la el. Se află la câțiva kilometri de Condrătești și ne consultăm”, a precizat ea. (Nota redacției: Medicul de familie se află în satul Năpădeni. Pe traseu e o distanță de vreo 10 kilometri, iar pe de-a dreptul, peste dealuri – 3-4 km). La Oficiul Medical din Condrătești a lucrat mai mult de una singură în cei peste 50 de ani de activitate în domeniul sănătății. „În primii ani ai carierei mele eram mai mulți lucrători medicali aici, la Condrătești: felcer, asistentă medicală, moașă. Cândva a fost și maternitate în Condrătești, dar s-a închis. Din două motive – lipsa finanțelor pentru a întreține o asemenea instituție și a oamenilor, care au plecat în număr foarte mare din sat”, ne spune Maria Stepan.
Acum, în Condrătești sunt 911 oameni. Când și-a început activitatea în calitate de felcer, erau în jur de două mii de locuitori.
În timpul vacanțelor, a lucrat infirmieră
Maria Stepan a absolvit Colegiul de Medicină din Bender. Departe de casă, nu i-a fost ușor, însă au fost și interesanți acei ani, își amintește ea. Fiind dintr-o familie cu mulți copii, a fost nevoită să lucreze în vacanțe pe post de infirmieră. Datorită faptului că a lucrat atunci, mai târziu avea să-i fie de folos, pentru că pe lângă munca de infirmieră, tânăra Maria a văzut cum lucrează asistentele medicale, ceea ce avea să-i faciliteze cu mult munca.
Acum e mai greu de lucrat
„În anii când am început cariera, un plus mare erau spitalele de circumscripție. Dacă aveam un copil sau bătrân bolnav, îi trimiteam la spital pentru internare. Le ofeream primul ajutor medical și apoi medicii îi preluau. Acum e mai dificil. Suntem nevoiți să le prescriem tratament ambulatoriu. Multe dintre spitale s-au închis și dacă vorbim de cel din Cornești, care e mai aproape de Condrătești, acolo activează doar o secție și sunt internați doar cei mai gravi sau conform programării. Atunci noi eram mai libere, dar acum avem mai mulți pacienți.
Apoi, până a fi numărul de urgență „112”, un mare ajutor primeam de la colegii de pe ambulanțe. Sunam la ei și mă consultam. Dacă ei considerau că trebuie să se deplaseze, atunci veneau și transportau pacientul la cel mai apropiat spital, care în cazul nostru era cel de la Cornești. În prezent, aceste discuții nu le mai pot avea și e mai dificil. Dacă echipajele sunt la un alt caz, atunci timpul de deplasare e mai lung, dar pacientul nu rabdă. Sunt nevoită să sun la medicul de familie. Să vă povestesc un caz și o să vă dați seama de ce e mai greu acum cu „112”. O femeie împreună cu cele 3 fiice au fost înțepate de albine. Am început să le ofer ajutorul și când văd una din ele a leșinat, alta vomita. Le-am administrat picurători. Eram una singură și nu reușeam să fac toate procedurile în același timp. Am sunat la Urgență, erau la o altă chemare, însă mi-a acordat ajutor și medicul de familie. Când au ajuns la Condrătești, eu mă descurcasem deja de una singură în situația de criză. Doar o singură pacientă avusese nevoie de internare la spital”, explică Maria Stepan.
Pandemia a făcut ca pacienții să fie mai disciplinați și au mai multă grijă de sănătatea lor
Întrebată cum au fost acești doi ani de pandemie, Maria Stepan ne spune că au fost respectate toate măsurile sanitare. „M-am străduit, în măsura posibilităților, să tratez pacienții aici, pe loc. Ei nu doreau să se ducă nicăieri, aveau și ei o frică, și aveau încredere în mine. Mă consultam cu medicul de familie, le administram tratament pacienților infectați cu noul coronavirus și îi izolam. Spre fericirea mea, nu am avut mulți bolnavi de Covid. Au decedat două persoane, doar că în staționar la IMSP Spitalul Raional Ungheni. Aveau mai multe boli grave”, ne dezvăluie Maria Stepan din experiența celor doi ani dificili de pandemie.
A avut de-a face și cu scepticii. Le spunea că vor ei sau nu, dar virusul este și prezintă pericol pentru sănătate și viață. Își aduce aminte de parcă a fost ieri că exact așa a fost și pe timpul unei gripe de prin anii ’70. „Exact aceeași situație ca și acum cu COVID-19, oamenii nu credeau. Eu le explicam cum a fost atunci, că așa e și acum doar că virusul acesta e cu mult mai violent, de aceea trebuie să avem grijă să respectăm toate măsurile impuse și totul va fi bine. În cazul în care alegeți să le încălcați, atunci veți fi izolați. Nu vor veni copiii și satul va fi închis”, le argumenta asistenta medicală. Ea ne-a spus că pandemia are și un plus – pacienții sunt mai disciplinați și au grijă mai multă de sănătatea lor.
Maria Stepan ne-a precizat că rata de vaccinare în Condrătești e de aproximativ 50%. E destul de mare dacă e să amintim că rata de imunizare pe țară este de puțin peste 30 la sută. În Condrătești, cei mai mulți vaccinați sunt persoanele în vârstă, pentru că își doresc să fie în siguranță.
Cei doi ani de pandemie au fost destul de complicați, cu multă muncă și puțină odihnă. A fost un volum mare de muncă atunci când a trebuit să selecteze persoanele pentru care vaccinarea anti-COVID era prioritară, mai ales că la începutul campaniei de imunizare era un stoc limitat de vaccinuri. „Trebuia să fim atente pe cine punem în lista pentru vaccinare. Mergeam și îi convingeam. Cât privește solicitările locuitorilor pe timp de noapte, noi tot timpul am fost sunați în timpul nopții. Și până la pandemie. Nu am refuzat pe nimeni. Le recomand să sune la 112, dar oamenii refuză, pentru că ulterior trebuie să revină acasă cu transportul public și biletul e costisitor pentru ei”, a menționat Maria Stepan. A muncit chiar și atunci când era în concediu de odihnă dacă oamenii din sat aveau nevoie de ea.
Pe parcursul anilor a avut puține concedii
,,În trecut, am fost nevoită să-mi iau concediu, ca să plec la muncă în străinătate. Băiatul făcea a doua facultate în România, în baza unei taxe de studii, iar bani nu prea aveam. Am mers la Moscova. Am lucrat acolo la piață, apoi am făcut curățenie în oficiul unei agenții de turism. Al treilea an am lucrat în construcții. Doar așa am putut achita taxa pentru studii. Revenită acasă, mi-am zis că bani mulți nu fac din profesia mea de asistentă medicală, dar nu aș pleca din sistem. Eu am început cu un salariu de 65 de ruble, pe urmă a mai crescut câte un pic, însă tot mic a rămas. În comparație cu salariul soțului, care e pedagog, al meu era foarte mic. Cu 4-5 ani în urmă, eram remunerată cu 3 600 de lei lunar. Apoi am avut un salariu de 4 000 de lei. În prezent sunt mulțumită de leafa pe care o primesc. Și pensia mi-a fost recalculată. Dar nu e vorba doar de bani. Eu nu aș pleca din această funcție, pentru că e profesia pe care mi-am dorit-o de mică. Veneau la școală asistente medicale, medici, ne făceau diferite controale, ne administrau vaccinuri și eu atunci m-am îndrăgostit de omul în halat alb. Și așa am ales această profesie. După 50 de ani de activitate, afirm cu certitudine că sunt împlinită că mi-am realizat menirea pe acest pământ. Dacă aș alege altă profesie? Niciodată nu aș schimba această meserie”, afirmă Maria Stepan.
Oficiul Medical din Condrătești are aproximativ 20 de ani de când e dat în exploatare. Alături de Maria Stepan mai activează o asistentă medicală, cu o jumătate de normă. În 2014 nu erau condiții chiar foarte bune pentru a acorda servicii medicale, de aceea a insistat și a reușit să obțină reparația capitală a edificiului. De atunci, au fost făcute lucrări de reparație curente. Sediul nu are însă nici sistem modern de încălzire și nu e conectat nici la sistem centralizat. Oficiul Medical în continuare este încălzit de o sobă. Așa că nu doar pandemia a fost și este o provocare.
Editor: Elena Cucu