După apariţia în ziarul „Unghiul” a materialului „Aici se află Urgenţa Medicală din orașul Corneşti” la redacţie au parvenit mai multe sunete de telefon. Amintim că urgenţa medicală se înghesuie într-o încăpere avariată, nereparată, fără încălzire şi veceu. Reprezentanţii ministerului de resort, care au fost în teritoriu la începutul acestui an, au luat o decizie: lucrătorii medicali să fie mutaţi în incinta Centrului de Familie Corneşti. Doar că unica încăpere liberă este fostul cabinet de roentgen. Decizia respectivă, desigur, nu îi satisface pe angajaţi, mai ales că în 2014 li s-a promis că în următorii ani se vor muta într-un sediu nou, construit din temelie, dovada fiind şi proiectul de construcţie avizat.
Ca şi data trecută, s-au revoltat angajaţii care s-au pensionat şi au muncit în această structură mai bine de 30 de ani. Valentina Creţu, asistentă medicală, îi întreabă pe responsabilii din domeniul sănătăţii dacă realizează care vor fi urmările acestor permutări: „Cum pot sta câteva persoane 24 din 24 de ore într-o încăpere unde a funcţionat zeci de ani un cabinet roentgen, oare nu se gândeşte nimeni la securitatea vieţii şi sănătăţii lor?”. Oamenii au intrat în panică, spun că refuză să se mute în alt loc, care este cu mult mai rău decât cel anterior.
Ne-am deplasat în teritoriu pentru a afla părerea lucrătorilor medicali despre această decizie. Uşa urgenţei medicale era încuiată: echipa plecase la o chemare într-un sat de pe Cula. Am dorit să vedem cabinetul de roentgen, care în curând, cică, va fi noua locaţie a urgenţei medicale din oraşul Corneşti. Natalia Munteanu, medic şef la Centrul de Sănătate, s-a oferit să ne arate cabinetul, unde aparatul de roentgen nu activează de mai bine de jumătate de an. Încăperea dată este destul de încăpătoare, are circa 50 metri pătraţi, cu câteva odăi separate, cu o ieşire de rezervă, momentan blocată. Încăperea a fost reparată cu 4 ani în urmă, deci se află într-o stare satisfăcătoare, doar că ferestrele necesită a fi schimbate. Natalia Munteanu spune că nu este împotrivă ca acest cabinet să fie ocupat de echipele de la urgenţa medicală, cu plăcere ar oferi alt cabinet, dar în incinta centrului nu este nici unul liber. „Colegii de la urgenţă sunt panicaţi şi se întreabă dacă nu este mărit nivelul de radiaţie. Nu sunt specialist în domeniu, nu pot spune dacă nivelul este mic sau mare, dar pentru ca să fie liniştiţi pot invita un expert pentru a afla intensitatea radiaţiilor în spaţiu”, le sugerează medicul.
Raisa Popovici, medic şef la Centrul Sănătate Publică Ungheni, vine să îi liniştească pe lucrătorii de la urgenţa medicală din Corneşti: „Am consultat personal problema dată la care am prins şi un răspuns – atâta timp cât echipamentul nu lucrează, nu are niciun efect nociv asupra celor care se află în încăpere. În al doilea rând, va fi efectuată reparaţie capitală, iar dacă va fi cazul şi pentru liniştea personalului medical, vor fi contractate şi serviciile unui specialist în domeniu”. În ţară nu avem un centru specializat în măsurarea nivelul de radiaţii emanate în atmosferă.