Pentru candidaţii la funcţia de primar din 14 primării ale raionului Ungheni alegerile s-au încheiat pe 14 unie, când alegătorii le-au încredinţat soarta comunelor şi satelor pe următorii 4 ani.
De menţionat, locuitorii din Cornova, Teşcureni, Cetireni, Chirileni, comunele Buciumeni, Boghenii Noi, Pârliţa, Sineşti, Sculeni, Todireşti, Zagarancea au dat o apreciere înaltă activităţii primarilor, alegându-i pentru următorul mandat din primul tur. Numai 11 primari din 33. Aceasta nu e doar o apreciere a meritelor lor, ci şi speranţele şi doleanţele alegătorii privind dezvoltarea în continuare a localităţilor, care sunt legate de primari. O mare responsabilitate le revine primarilor „noi”, care de asemenea au primit o notă înaltă încă în primul tur, în fond, pentru poziţia activă de viaţă şi dragostea faţă de sat – Vitalie Bujor din Alexeevca, Vera Golan din Rădenii Vechi, Valentina Lincovschi din Morenii Noi.
Ce-i drept, după alegeri din nou a apărut întrebarea de ce, acordând o mare încredere candidatului, alegătorii nu sunt încântaţi şi de partidul care l-a promovat, nu i-au oferit susţinerea respectivă în consiliu atunci când au ales consilierii locali. De exemplu, primarul de Cornova, Ştefan Roşca, candidat PLDM, a acumulat 87,83% din voturi (apropo, acesta e cel mai bun rezultat în raion în turul întâi), iar partidul său – numai 77,05 %. Pentru primarul Gheorghe Colţişor au votat 81,91% din locuitorii Teşcureniului, iar pentru consilierii PDM, al cărui membru este acesta – 69,58%.
În toate cazurile diferenţa constituie peste 10%. Numai lui Iurie Stoica, primar de Chirileni, şi lui Vasile Casian, primarul comunei Sculeni, alegătorii le-au asigurat o susţinere mai bună în consiliul local, votând în majoritate pentru PLDM. E greu de spus de ce se întâmplă aşa. Probabil, atunci când votează pentru un anumit candidat, oamenii nu se gândesc ce partid stă în spatele acestuia şi că, votând pentru consilierii de la acelaşi partid, astfel consolidează poziţia primarului în consiliul local pe perioada întregului mandat.
Primarul ales al comunei Sculeni, Vasile Casian, a menţionat că e greu să comenteze de ce oamenii au votat aşa. „Unii aşa mi-au şi spus, pentru tine votăm, dar pentru consilierii din partea partidului tău – nu, pentru că acolo sunt persoane care nu ne plac. Oamenii judecă despre consilieri după viaţa obişnuită, de zi cu zi, ei nu se gândesc că aceştia, în calitate de consilieri, au votat pentru toate proiectele realizate de primăria noastră. Alegătorul poate avea ceva cu un candidat la funcţia de consilier şi nu va vota pentru echipa unui sau altui partid anume din această cauză”, a spus interlocutorul.
Potrivit lui Ion Bejan, primarul comunei Pârliţa, la noi e democraţie şi oamenii au opinii diferite, fiecare votează partidul care îi este mai aproape. Dar la alegerile locale votează, în majoritatea cazurilor, pentru o persoană concretă şi nu pentru un partid sau o idee.