Biroul Național de Statistică informează că în Republica Moldova femeile trăiesc, în medie, cu 8 ani mai mult decât bărbații. În rândul adolescenților și persoanelor mature predomină bărbații. În schimb, în rândul vârstnicilor se atestă un număr mai mare al femeilor.
Totodată, femeile se căsătoresc mai timpuriu decât bărbaţii. Vârsta medie a femeii la prima căsătorie în anul 2020 a constituit 26,0 ani, iar la bărbaţi – 29,0 ani. Căsătoriile până la 20 ani sunt mai frecvente în mediul rural.
Despre învățământ
În învățământul profesional-tehnic meseriile care prezintă un interes ridicat în rândul elevilor sunt: mecanic auto, electrician, electrgazosudor, lăcătuș-instalator tehnică sanitară. Meseriile solicitate de fete sunt: croitoare, cusătoare, cofetare, brutare.
Femeile optează mai mult pentru învățământul superior. Bărbaţii părăsesc sistemul educaţional mai devreme comparativ cu femeile, în schimb rata de ocupare în câmpul muncii, în rândul femeilor este mai mică decât cea a bărbaţilor.
În învățământul superior de licență din totalul de studenți 59% sunt femei. Iar la masterat diferența este și mai mare, mai exact 67%.
Femeile într-o măsură mai mare preferă activităţi salariale şi locuri de muncă formale. În anul 2020, peste 84,2% din totalul femeilor încadrate în câmpul muncii au fost angajate în bază de salariu. Femeile câștigă în medie cu 14% mai puțin decât bărbații. (Amintim că în acest sens a fost propus în Parlament un proiect de lege de către Doina Gherman, președinta Comisiei politică externă a Parlamentului. „Acest proiect de lege, ca și concept, vine să rezolve o nedreptate, o inechitate socială în bază de gen – inechitatea salarială între bărbați și femei” a menționat autoarea.
Femeile sunt mai puțin expuse accidentelor de muncă, rata în rândul femeilor fiind de 2,3 ori mai mică decât cea a bărbaților.
Șomajul afectează într-o măsură mai mare bărbații decât femeile.
Rata şomajului în anul 2020 la nivel de ţară a fost de 4,3% . În rândul bărbaţilor și de 3,2% în rândul femeilor.
COVID-19 a afectat într-o proporție mai mare populația feminină pe piața muncii. Conform datelor Ministerului Sănătății, din numărul total al persoanelor infectate, femeile dețin o pondere de circa 59,0%, iar din numărul total al deceselor – 52,7%.
Proporţia bărbaților conducători de toate nivelurile este mai mare decât cea a femeilor. În urma alegerilor parlamentare din 11 iulie 2021 din numărul total de 101 deputați, 40 sunt femei.( Amintim că acesta este cel mai mare număr de femei din toate legislativele pe care le-am avut).
Femeile depăşesc cota bărbaţilor din totalul pensionarilor
Conform datelor Casei Naționale de Asigurări Sociale, la 1 ianuarie 2022 din numărul total al pensionarilor 64,2% erau femei.