Numărul populației cu reședință obișnuită la 1 ianuarie 2024, conform datelor provizorii prezentate de Biroul Național de Statistică, a constituit 2423,3 mii de persoane. Acesta indicator este în scădere cu 69,0 mii de persoane (cu 2,8%) față de începutul anului precedent, transmite IPN.
Potrivit BNS, PRO (populația cu reședință obișnuită) reprezintă persoanele care au locuit preponderent, în ultimele 12 luni ale anului de referință, pe teritoriul Republicii Moldova, indiferent de absențele temporare.
Într-o măsură mai mare, scăderea populației a fost mai pronunțată în mediul rural – cu 3,6% mai puțin comparativ cu anul 2023, iar în mediul urban – cu 1,6 % mai puțin.
Ca și în anii precedenți, scăderea numărului populației a fost influențată în mare parte de migrația internațională netă, care rămâne în continuare negativă. A crescut și sporul natural negativ, în anul 2023 acesta a fost de -9,7 mii de persoane.
Conform BNS, repartizarea populației pe regiuni și pe unele grupe de vârstă este aproape uniformă. În acest sens, se remarcă municipiul Chișinău, unde ponderea persoanelor în vârstă aptă de muncă este cea mai mare. În UTA Găgăuzia se înregistrează cea mai mare pondere a persoanelor tinere (0-15 ani) – 20,3% sau fiecare al cincilea locuitor al acestei regiuni.
Ponderea populației vârstnice (60-63 ani) a crescut în toate regiunile de dezvoltare față de anul 2023. Cele mai mari creșteri ale ponderii persoanelor vârstnice se atestă în regiunea Centru și regiunea Sud – cu 1,5 puncte procentuale.
Populația feminină, la fel ca și în anii precedenți, continuă să predomine. Conform estimărilor, la începutul anului 2024, populația feminină a constituit 1293,8 mii de persoane sau 53,4% din populația țării.