Duminică, 13 august, la Măcărești a avut loc a doua ediție a popasului folcloric „Prutule, apă de dor”. Evenimentul, organizat în spiritul autentic al folclorului, a adunat o mulțime de participanți și a fost o adevărată sărbătoare a culturii populare.
Oficialitățile comunei au întâlnit oaspeții cu pâine și sare, au vorbit despre semnificația evenimentului, care a devenit o carte de vizită a localității lor, care stă la baza promovării și valorificării tradițiilor noastre strămoșești. „Dorim ca acest festival să fie organizat în fiecare an la noi în comună”, a menționat Alexandru Șișcanu, primarul interimar al comunei Măcărești.
„Acest festival este o oportunitate de a promova ceea ce ne-au lăsat strămoșii noștri: tradițiile, obiceiurile populare și spiritul cultural, deoarece toate acestea ne educă, ne cultivă dragostea de tot ce e frumos și sfânt, copiii învață lucruri utile, preluând exemple bune de la cei maturi”, a menționat, Tatiana Lazăr, vicepreședinta raionului Ungheni. Iar primarul comunei Prisăcani (județul Iași, România), Gheorghe Stanciu, care are o colaborare fructuoasă cu comuna Măcărești, a specificat „Pentru mine Măcărești este un singur sat, o singură comună, căci în comuna Prisăcani avem satul Măcărești. Pentru noi aceasta ar fi o inimă ruptă în două, despărțită de o apă. Avem aceeași limbă, aceeași cultură, sperăm ca pe viitor să fim o singură comună, o singură inimă, căci nu se poate ca prin dictat sau printr-un ordin să se despartă doi frați”.
Îmbrăcați în stil popular sătenii au cântat, au încins hore, au savurat din clipele frumoase oferite de colectivele folclorice: „Prutenii” (conducător artistic Mihai Ganga), „Doinețele” (conducător artistic Serghei Cozma), ansamblul de dans „Lunca Prutului” (conducător artistic Tudor Babin), ansamblul folcloric de femei „Prutencele” (conducător artistic Sofia Lazo), ansamblul vocal „Crăițele” (conducător artistic Mihai Ganga) din comuna Măcărești, „Frunzișoară lozioară” din satul Costuleni, colectivul folcloric de bărbați „Doina Prutului” de la Secția Cultură și Turism Ungheni și colectivul de dansatori de la Palatul Culturii din municipiul Ungheni. O satisfacție mare le-a adus colectivul de artiști al ansamblului „Buciumul-Satul Moldovenesc”, condus de artista, Maria Stoianov, cu spectacolul „Duminica în sat”, ansamblul „Mugurașii” din comuna Prisăcani (România). Un recital memorabil a fost cel al artistului popular, Marin Ganciu.
Sărbătoarea a inclus și momente educative, precum expoziția „Casa Părintească: Tradiții, arome și culori”, standul „Casa Mare”, care a adus încă o dată în vizor importanța acesteia în viața poporului nostru, atelierele demonstrative: „Flori brodate” (Veronica Pleșca), „Față de masă tradițională” (Lilia Pîntea), „Pâinea ritualică” (Raisa Grițco) și masterclass-urile de împletit coșuri din lozie a meșterului Vasile Goian și cel de confecționare a icoanelor în mozaic a echipei de la „ArtMozaic Creștin” SRL. Acestea au oferit oportunități pentru a se implica activ în păstrarea și promovarea meșteșugurilor tradiționale.
Cu o frumoasă expoziție a venit echipa de la Școala de Arte Plastice „Raisa Cojocaru” din municipiul Ungheni.
Un moment special al evenimentului a fost cel al conferirii de Cetățean de onoare domnului, Mihai Ganga, profesor și conducător artistic a mai multor formații din comuna Măcărești.
Aliona Buraga, directoarea Centrului de Cultură, Agrement și Sport Măcărești, ne-a spus că pentru a sensibiliza oamenii despre importanța calității apei, dar și despre păstrarea caselor tradiționale, Primăria comunei Măcărești a lansat două concursuri. E vorba de concursul cu cele mai interesante texte despre istoria surselor de apă din localitate, mai cu seamă a fântânilor cu cumpănă și de concursul „Cea mai curată și întreținută casă țărănească, care are peste o sută de ani”.
Aceeași sursă ne-a mai menționat că autoritățile de la Măcărești își propun să includă comuna Măcărești pe harta turistică a Republicii Moldova, dezvoltând turismul rural.
„E foarte frumos, căci asemenea ocazii avem mai rar. Grijile, nevoile ne cam dau bătăi de cap. Dar asemenea sărbători ne fac să mai uităm de ele”, ne-a mărturisit, Zinaida, locuitoare a satului Măcărești.
Un moment semnificativ al sărbătorii l-a constituit oferirea simbolului heraldic al comunei Măcărești, care a fost aprobat prin Decret Prezidențial. Comuna Măcărești este a V-a localitate din raionul Ungheni, care are simboluri heraldice. El simbolizează un leu, ce presupune frontiera și un cocor, care simbolizează lunca Prutului.
La finalul evenimentului Primăria comunei Măcărești și agenții economici care au contribuit la desfășurarea evenimentului au fost menționați cu diplome din partea Consiliului Raional Ungheni. Organizatorii festivalului au fost Secția Cultură și Turism Ungheni și Consiliul Raional Ungheni, Primăria comunei Măcărești.