Săptămâna trecută angajaţii de la Direcţia Regională Vest a Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră au desfăşurat mai multe activităţi de voluntariat cu un impact major în comunitate. Precizăm că pe 5 decembrie s-a marcat în întreaga lume Ziua Voluntarului.
Suntem solidari. Donează sânge. Salvează vieți!”
În ajunul Zilei Voluntarului aproximativ o sută de poliţişti de frontieră, angajaţi în cadrul direcţiei sus-menţionate, au donat sânge. Potrivit unui comunicat de presă publicat pe pagina oficială de facebook a instituţiei aproape 50 de litri de sânge şi plasmă au fost colectate numai la Ungheni. Aceeaşi sursă mai precizează că printre voluntarii frontierei de vest s-a numărat şi comisarul-șef Ruslan Petrusenco, din cadrul aparatului central al IGPF, care a rămas impresionat de bunăvoința colegilor.
,,Apreciez această mobilizare a polițiștilor de frontieră la apelul lansat de șeful IGPF, Corneliu Groza. Noi suntem solidari cu cetățenii pentru care fiecare picătură de sânge este nespus de valoroasă”, a declarat comisarul-șef.
Menționăm că doar pe parcursul anului curent aceasta este a treia campanie de donare de sânge cu participarea polițiștilor de frontieră din cadrul Direcției Regionale Vest.
Au fost poliţişti care au donat plasmă
Printre cei care au participat la campania “Lupta continuă. Suntem solidari. Donează sânge. Salvează vieți!” sunt şi poliţişti care s-au tratat de COVID-19. Datorită lor bolnavii infectaţi cu noul tip de coronavirus mai primesc o şansă la viaţă datorită plasmei convalescente pe care au donat-o. ,,Mă aflu astăzi aici din simplul motiv că cineva, la sigur, are nevoie de acest lichid prețios care-mi curge prin vene. Și dacă sănătatea îmi permite, am decis să fac această faptă bună”, a spus inspectorul principal Alexandru Puțuntica, de la SPF Valea Mare, citat pe pagina oficială a Direcţiei Regionale Vest a IGPF.
Cum ajută terapia cu plasmă donată de persoanele aflate în convalescenţă pacienţii cu infecţie COVID-19?
Oamenii de ştiinţă şi medicii infecţionişti consideră că terapia cu plasmă recoltată de la persoanele aflate în convalescenţă poate fi utilă pentru persoanele cu infecţie COVID-19 care nu răspund la alte tratamente şi care adesea dezvoltă sindromul de detresă respiratorie acută (SDRA) – o afecţiune pulmonară severă. Aceşti pacienţi necesită asistenţă mecanică respiratorie şi riscă să dezvolte insuficienţă multiplă de organe.
De asemenea, acest tip de terapie ar putea ajuta şi alte persoane care pot avea un risc mai mare de îmbolnăvire severă, cum sunt persoanele cu afecţiuni medicale cronice (boli de inimă, diabet zaharat) sau persoanele care au un sistem imunitar slăbit. Transfuziile cu plasmă convalescentă ar putea ajuta aceste persoane să prevină o eventuală infecţie cu noul coronavirus. (Sursa:reginamaria.ro)
Din iniţiativa unui pensionar al Poliției de Frontieră a fost reparat un turn de apă
Mihail Postolache, pensionar al Poliţiei de Frontieră, a reparat turnul de apă, care aprovizionează SPF ,,Frăsinești „cu apă potabilă.
Simultan, potrivit unui comunicat de presă al Direcţiei Regionale Vest a IGPF, în perimetrul teritoriului de responsabilitate a SPF Valea Mare, voluntarul Poliției de Frontieră, Gheorghe Ciobanu, a participat la patrularea în comun cu angajații SPF Valea Mare la control de-a lungul frontierei, precum și la promovarea imaginii Poliției de Frontieră prin distribuirea pliantelor informative.
Marcarea Zilei Internaţionale a Voluntarului de către Direcţia Regională Vest a IGPF a devenit o tradiție.