Poetul și medicul, Nicolae Bălțescu, după numele real Nicolae Roșca, originar din satul Bursuceni, raionul Sângerei, care actualmente locuiește în municipiul Chișinău, este un scriitor mai puțin cunoscut de public, dar care prin lucrările sale a demonstrat că este unul de valoare.
Recent publicul unghenean a avut prilejul să-l cunoască la evenimentul de lansare a cărții „Purtăm din facere imboldul revenirii” la Biblioteca Publică Raională „Dimitrie Cantemir”.
Chiar din start scriitorul Nicolae Bălțescu a ținut să-i familiarizeze pe cei prezenți cu biografia și activitatea sa și ce l-a făcut să scrie. „Sunt un scriitor tardiv, căci inițial m-am făcut medic, însă pe parcursul vieții mele mi-am dat seama că unui medic i-ar prinde bine să trateze nu doar fizicul omului, dar și sufletul lui, deși îmi plăcea să scriu încă de mic. Vreau să menționez că copilăria mea s-a sfârșit la 14 ani, după ce a murit maică-mea și a lăsat în urmă 8 copii, iar toate acestea și-au lăsat amprenta asupra mea și de aceea am decis să mă fac medic. Am absolvit Facultatea de Medicină Militară din Samara (Kuibâșev pe timpul Uniunii Sovietice). Mulți ani am muncit în domeniul sănătății, departe de casă, însă în 1990 m-am întors la baștină”.
Poetul a menționat că pe parcursul vieții sale s-a confruntat cu multe nedreptăți sociale, non-sensuri și non-valori, lucruri ce l-au făcut să scrie. Dânsul a susținut că poezia lui este zbucium și neodihnă a sufletului, și nu se poate împăca cu această realitate dură, cu suferința, necredința în care trăiește o bună parte a neamului omenesc.
„Poate sunt un scriitor atipic, poate nu spun ceea ce vor să audă unii, eu însă îmi doresc ca relațiile dintre oameni să fie frumoase, bazate pe valori și nu pe răutate, aroganță, sete de bani și putere”. Nicolae Bălțescu a dat prilej de reflecție publicului prezent la întâlnire să înțeleagă că în toate trebuie să prevaleze mai întâi spiritul uman și că iubirea de om implică jertfă, ardere, dăruire.
Fiind pe aceeași lungime de undă, preotul Ștefan Râmbu, prezent la această lansare de carte a ținut să accentueze: „Ce m-a surprins în lansarea acestei cărți este faptul că în ea este tratată spiritualitatea, credința în lucruri frumoase și sfinte. Poeziile dumnealui vin ca un îndemn către societate ca să fim mai buni, mai toleranți, căci vedem că astăzi răul pare că domină în defavoarea binelui”.
Cartea „Purtăm din facere imboldul revenirii” este un dialog poetic în care Nicolae Bălțescu a ținut să sublinieze că este un apărător al lucrurilor bune într-o lume strâmbă, incapabilă de a primi frumosul. Durerea și răutățile unora, a urii, a neînțelegerilor sociale este aspru pusă la zid de acest promotor al binelui, păcii, liniștii și iubirii. La finalul întâlnirii scriitorul a împărțit autografe, iar bibliotecii gazdă i-a oferit un set de carte.