Software-ul Viber oferă nu numai o oportunitate excelentă pentru ca oamenii să comunice, văzându-se reciproc, să își trimită fotografii prin internet, să facă schimb de mesaje, inclusiv videoclipuri, și, de asemenea, să creeze comunități, grupuri închise, de exemplu, părinții elevilor dintr-o anumită clasă sau grupă de grădiniță, rude, colegi, consăteni. Vom vorbi acum anume despre unul dintre grupurile de consăteni.
Cine a inițiat crearea grupului Sculeni în aplicația de mesagerie Viber, îl întreb pe primarul comunei Sculeni, Vasile Casian. Administrația locală, spune el. Grupul sculenenilor există de aproape două luni și, potrivit interlocutorului, a fost creat pentru a îmbunătăți calitatea comunicării cu alegătorii, astfel încât oamenii să fie la curent cu ceea ce face administrația locală, pentru a se consulta cu ei pe o serie de chestiuni, dar în niciun caz pentru ca primarul să stea și să răspundă mereu la întrebări. În primul său mesaj primarul a scris că în grup se discutată doar despre problemele satului.
Platforme similare au fost create nu numai pentru satul Sculeni, ci și pentru Gherman, Blindești și Floreni. Primarul a menționat că e necesar de creat o platformă unică pentru întreaga comună, dar până în prezent sunt 235 de persoane în grupul de comunicare Sculeni, aproximativ o sută de oameni în satul Gherman, circa 50 în Blindești, din Floreni sunt și mai puțini – nu fiecare sătean are telefon mobil și oportunitatea de a folosi Viber-ul.
Ajută o astfel de platformă în activitate? Interlocutorul a remarcat că încă nu a învățat să reacționeze fără emoții inutile la critica nefondată. Trebuie să fie obiectivă și constructivă. Totodată, el a invitat în mod special reprezentanții opoziției locale în grup. Poate, nu trebuie de așteptat critici, ci de răspuns la întrebări cel puțin o dată pe lună? Potrivit interlocutorului, este mai bine să găsești oportunitatea de a răspunde o dată pe săptămână, dar acest lucru necesită timp.
Ce întrebări îi preocupă pe săteni? Primarul consideră că el este cel care ar trebui să pună chestiunile în discuție, deoarece platforma a fost creată anume în acest scop, încât administrația locală să vorbească despre problemele cu care se ocupă, să spună ce face și nu pentru ca sătenii să pună doar întrebări, iar primarul să raporteze. În acest sens, au fost elaborate anumite reguli de participare la grup.
Apropo, recent, în grup au apărut imagini video de la una dintre întreprinderile care toarnă deșeuri lichide pe câmp. Primarul a spus că știe despre asta, i-au trimis mai multe scrisori conducătorului, iar el părea că a oprit deja vărsarea. În același timp, chestiunea rămâne relevantă, deoarece aceste deșeuri trebuie totuși evacuate undeva și în sat nu există în genere sistem de canalizare.
Îmi place că grupul are propuneri prudente de a face ceva singuri pentru sat, a deveni patrioți. Vasile Casian a menționat că este puțin probabil să fie așa, oamenii mai des așteaptă să se întâmple acest lucru la mișcarea unei baghete magice. „Pentru ca ceva să apară, trebuie să muncești foarte mult. Mai întâi, de lucrat la strângerea de fonduri. Există probleme, trebuie rezolvate, dar dacă nu există bani, nu vei face nimic”, oftează primarul. El nu regretă că a fost creată o astfel de platformă, care este uneori „bătută”? Interlocutorul a remarcat filosofic că fiecare șut înseamnă o mișcare înainte. El recunoaște critica, dar, așa cum s-a spus deja, cea constructivă.
De menționat că prima chestiune discutată în grup a fost ora de deschidere a pieței locale – preoții au cerut să nu fie duminica zi lucrătoare. Cineva a remarcat cu amărăciune că principala problemă este că nu există cumpărători. De fapt, majoritatea consideră că piața nu ar trebui să funcționeze duminica inclusiv de aceea că situația în ce privește COVID-ul este dificilă, iar duminica, de obicei, la piață se adună mulți oameni.
Este dificil de spus dacă o astfel de experiență va prinde rădăcină, dar vreau să cred că va învăța oamenii să nu învinuiască și să regleze conturile, ci mai ales să abordeze chestiuni, așa cum a făcut unul dintre membrii grupului Sculeni, întrebând despre calitatea apei și soarta proiectului de canalizare. De asemenea, nu se știe cât vor dori primarii să practice o astfel de comunicare. Nu trebuie să uităm că, comunicarea pe internet este acum, în mare parte, răutăcioasă și oamenii nu aleg expresiile.