Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) a donat un lot de uniforme medicale de protecție, dezinfectanți și măști Centrului de sănătate și Primăriei din satul Chirsova, o localitate-parteneră din autonomia găgăuză, în care se implementează deja de aproape doi ani proiectul „Combaterea violenței împotriva femeilor în Republica Moldova: explorând și învățând din soluțiile locale”, proiect de prevenire a violenței în bază de gen, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al PNUD.
Potrivit comunicatului, materialele vor ajuta medicii și membrii echipei multidisciplinare din sat să se protejeze de noul coronavirus, inclusiv atunci când monitorizează familiile în care există risc de violență. În total, la Chirsova au ajuns 160 de uniforme medicale de protecție, 60 de viziere, 1500 de măști, 2000 de bahile, 35 de litri de dezinfectați, dar și mănuși de unică folosință.
„Echipamentele care au fost donate de PNUD ne vor ajuta să ținem situația sub control atât în ce privește răspândirea noului coronavirus, cât și în ce privește cazurile de violență în bază de gen”, a menționat Serghei Sapunji, primarul satului Chirsova.
Olesea Cazacu, coordonatoare de programe la PNUD Moldova, susţine că perioada de criză declanșată de COVID-19 vine și cu o creștere semnificativă a cazurilor de violență în bază de gen. „Regimul de carantină, izolarea și îndemnul „stai acasă!”, menite să ne protejeze de răspândirea pandemiei, devin o capcană pentru multe femei, care rămân singure în fața agresorilor. La nivel local, în prima linie, medicii, asistenții sociali și primarii, sunt nevoiți să lupte nu doar cu consecințele epidemiei, dar și să depună eforturi ca să prevină violența. PNUD Moldova a făcut această donație pentru a-i proteja pe aceștia de contaminare cu noul coronavirus, inclusiv atunci când monitorizează familiile în care există risc de violență”, a spus Olesea Cazacu.
Cu sprijinul proiectului „Combaterea violenței împotriva femeilor în Republica Moldova: explorând și învățând din soluțiile locale”, în Chirsova a fost constituită o echipă multidisciplinară, aceasta fiind pregătită să acționeze în toate cazurile de risc pentru viața și securitatea femeilor și a copiilor acestora. Totodată, specialiştii sunt responsabili și de prevenirea violenței, aşa că organizează activităţii care să implice toţi oamenii din sat, adulţi şi tineri.
Tot în cadrul proiectului, în UTA Găgăuzia va începe să funcţioneze un centru specializat pentru femeile care suferă din cauza violenţei şi copiii acestora. Reconstrucţia capitală a clădirii a fost finalizată la sfârşitul anului 2019. În prezent se fac procedurile de dare în exploatare, după care va urma procesul de selectare a angajaţilor. Serviciul va acorda asistenţă socială, psihologică şi juridică dar şi sprijin în găsirea unui loc de muncă.