A treia zi (materialul a fost scris marți, 23 iunie) în Ungheni nu plouă. Poate că ploile de săptămâna trecută și cea de sâmbătă – ploile precum cea de la 20 iunie, când apa curge cu un zid din cer, nu se întâmplă des – au secat rezervele de umiditate alocate pentru aceste zile, tocmai de aceea prognoza prezice ploi doar joi (s-a adeverit prognozele, astăzi, vineri, toată lumea știe la sigur), dar chiar și atunci cu o probabilitate de 20%.
Ce se întâmplă după asemenea ploi pe câmpurile din raion? Șeful Direcției Agricultură și Alimentație, Viorel Scutaru, a menționat că așa suntem noi făcuți: nu plouă – e rău, plouă – tot e rău. Potrivit acestuia, ploile nu au provocat daune, singurul moment negativ este că buruienile merg bine în creștere și apar boli, dar acest lucru poate fi controlat. Fiecare agent economic ia măsuri astfel încât să nu existe probleme. Deși buruienile și bolile sunt întotdeauna și nu doar anul acesta.
De asemenea, interlocutorul a menționat că se apropie recoltarea cerealelor din prima grupă, iar printr-o dispoziție a președintelui raionului a fost deja creat un grup de lucru care va vizita toate întreprinderile care cultivă cereale ca să vadă care este nivelul lor de pregătire pentru această perioadă importantă. Vor vedea cum sunt pregătite echipamentele, depozitele, dacă sunt dezinfectate, dacă este asigurată securitatea incendiară – pentru aceasta, din grup face parte un specialist în gestionarea situațiilor de urgență.
Viorel Scutaru spune că recoltarea cerealelor va începe în perioada 10-15 iulie, iar ploile nu par să amâne demararea acesteia. Dar cele puternice cum a fost cea de sâmbătă? În acest caz doar se lipește noroiul de roți, deși până atunci, crede el, ploile se vor opri și pământul se va usca. Recolta? Recolta va fi așa cum este, acest lucru nu poate fi schimbat.
Potrivit Nataliei Branașco, tehnician superior la stația meteorologică Cornești, la data de 23 iunie, precipitațiile aproape au atins norma lunară. Însă dacă în prima decadă precipitații au căzut doar trei zile, atunci în a doua a fost normă dublă pe decadă și nu a plouat numai pe 15 iunie. Cele mai ploioase au fost zilele de 12 și 17 iunie, dar la 20, când, potrivit unuia dintre colegii-jurnaliști, s-a spart cerul peste Ungheni, Corneștiul a fost spălat de o ploiță obișnuită de vară.