Pe oameni nu-i mai surprinzi cu primăvară în loc de iarnă, dar, din anumite motive, de fiecare dată ni se pare că o vreme atât de caldă, cum a fost în noiembrie și decembrie anul trecut, n-am mai avut. Deși, cum a menționat Ala Culicovschi, șefa Stației Meteo Cornești, în o astfel de vreme nu există nimic neobișnuit și toamnele ca aceasta sunt tipice pentru țara noastră, așa că nu ar trebui să ne mirăm.
Potrivit lui Viorel Scutaru, șeful Direcției Agricultură și Alimentație a raionului Ungheni, pentru agricultură timpul nu poate fi numit bun, dar nici rău nu este, cu toate acestea, cea mai bună opțiune este totuși ceea ce ne-a hărăzit natura însăși, atunci când după toamnă pentru plante începe perioada de odihnă. Din fericire, temperaturile pozitive de zi și cele cu minus noaptea nu afectează negativ plantele, dar dacă scad sub valoarea zero cu 11-13 grade, în plus în condițiile lipsei învelișului de zăpadă, problemele se pot înmulți. Specialistul speră însă că acest lucru nu se va întâmpla. Rezerva de umiditate? Trebuie să recunoaștem că umiditatea nu este suficientă, dar pare a fi prea devreme să dăm alarma, deoarece mai avem timp la mijloc. În general, ca întotdeauna, trăim cu speranță. Încă nu am învățat a dirija natura. Cum rămâne cu starea culturilor de toamnă? Ea este bună.
Directorul SRL „Prog-Agroter”, Iurie Vrabie, nu este atât de optimist. Potrivit acestuia, vremea nu favorizează nici culturile de toamnă, nici plantațiile perene, trebuie să se țină cont de faptul că nu au căzut precipitații în ultimele trei luni. Față de anul trecut, rezerva de apă din sol este mult mai mică, iar zăpada de la Anul Nou nu a îmbunătățit situația, mai ales că temperaturile scăzute ale nopții au uscat deja acea umiditate. Și din cauza absenței sale, culturile de toamnă nu au înfrățit, deși ar fi trebuit să creeze deja mai mulți lăstari, să formeze un sistem de rădăcini bine dezvoltat și să fie rezistente la ger. După cum a remarcat interlocutorul, nici pe unul dintre lanurile întreprinderii grâul de toamnă nu a înfrățit, spre deosebire de 70% anul trecut. Această situație nu a existat de mult, cu excepția anilor 2007, 2012 și a anului agricol curent. Dacă la sfârșitul lunii ianuarie și februarie vor cădea ploi, atunci situația se va îmbunătăți, dar dacă vor da înghețurile, situația poate deveni și mai complicată. În ceea ce privește culturile perene, vremea caldă nu este, de asemenea, bună pentru ele, deoarece, dacă înghețurile vor lovi, va fi afectată productivitatea. În general, vremea nu este favorabilă agricultorilor. Cu toate acestea, de la 15 ianuarie, întreprinderea a început să implementeze următorul program de producție – achiziționarea de semințe, substanțe chimice, piese de schimb, haine de lucru, de asemenea mecanizatorii trec examenele medicale, se face atestarea lor și multe altele din ce constă viața colectivului de muncă al uneia dintre cele mai bune întreprinderi agricole nu numai din raion, ci și din țară.