Astăzi, 9 decembrie, Platforma Demnitate și Adevăr a emis o declarație privind criza aprovizionării cu gaze și energie electrică. În ea, printre altele se mențăionează:
”Republica Moldova traversează o perioadă dificilă, marcată și de recenta criză politică soldată cu demiterea guvernului reformator și pro-european al blocului ACUM.
Sistemul energetic al țării, șubrezit de-a lungul anilor din cauza gestionării sale defectuoase, e pe cale să se prăbușească inclusiv din lipsa unor alternative viabile de alimentare a acestuia cu resurse energetice variate și suficiente.
Punctul vulnerabil a atins apogeul acum când divergențele dintre Rusia și Ucraina privind condițiile semnării unui nou contract de tranzit al gazelor nu au fost depășite, iar documentul în vigoare expiră la 31 decembrie 2019.
În aceste circumstanțe, Republica Moldova este singura ţară din Europa care ar putea rămâne în plină iarnă fără gaze și energie electrică, lăsând sute de mii de oameni pradă gerului și întunericului.
În fapt, oamenii ar avea de suportat consecințele gestionării frauduloase, iresponsabile și criminale a sistemului energetic, a lipsei până în prezent a unei reţele de alternativă de aprovizionare cu gaze și energie electrică.
Este absolut clar că în lipsa unui contract dintre Rusia și Ucraina privind tranzitul de gaze, o primă soluție de alternativă pentru depășirea temporară a crizei era aprovizionarea cu gaze utilizând reversul conductei transbalcanice, care are capacități limitate și nu acoperă în totalitate consumul țăriii noastre, dacă excludem Transnistria, Cuciurganul asigurând în proporție de 70 la sută piața Republicii Moldova cu energie electrică obținută în urma valorificării gazelor rusești.
Conștientizând dimensiunea și consecințele unui asemenea scenariu, Platforma Demnitate și Adevăr, prin vocea vicepreședintelui Platformei DA şi al Parlamentului, Alexandru Slusari, a cerut în plen ministrului economiei și infrastructurii să se prezinte în Parlament cu informații exhaustive despre măsurile întreprinse în vederea depășirii unei eventuale crize. Spre marele nostru regret, majoritatea PD-PSRM a respins inițiativa Platformei DA, apropiind astfel țara de un dezastru social-economic fără precedent.
În aceste condiții incerte, preşedintele și guvernul său aservit dau asigurări contradictorii pe la televiziuni că nu ar exista motive de ingrijorare.
In timp ce Igor Dodon se dă cu părerea (fără a oferi mai multe detalii tehnice și garantii de realizare) că indiferent de relațiile dintre Rusia și Ucraina pe subiectul tranzitului, Moldova va primi gaze din Federația Rusă și după 1 ianuarie 2020 prin trei modalități de furnizare, guvernul Chicu a decis în regim de urgență inițierea negocierilor cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) pentru obținerea unui credit în vederea procurării unor cantități de gaze naturale din Ucraina sau Uniunea Europeană!
Urgența si obscuritatea acestor acțiuni, care denotă o panică vădită, ridică si mai multe semne de întrebare, inclusiv privind condițiile acestui credit de urgență, cuantumul prețului la gazele procurate în plină iarnă și alte aspecte ce țin de transparența actului decisional.
Art. 85 al Legii nr.108/27.05.2016 cu privire la gazele naturale stipulează: “(9) Furnizorii care furnizează gaze naturale în contextul obligaţiilor de serviciu public stabilite la art.89 şi 90 procură gaze naturale la cel mai mic preţ, asigurînd totodată fiabilitatea furnizării gazelor naturale către consumatorii finali. Aceşti furnizori sînt obligaţi să încheie şi să prelungească contractele de procurare a gazelor naturale în termene rezonabile şi să le prezinte spre avizare ANRE cu cel puţin 15 zile înainte de expirarea contractelor precedente”.
Deşi Moldovagaz SA a fost avertizată despre necesitatea urgentării negocierii și semnării contractelor de livrare și transport a gazelor naturale spre/prin Republica Moldova pentru a face realizabilă avizarea acestora, MoldovaGaz încă nu a prezentat contractele semnate, ceea ce face imposibilă aplicarea condițiilor legale și respectarea obligațiunilor față de consumatorii finali din țară.
Lipsa unei comunicări și informări adecvate și transparente despre rezultatele negocierilor cu Gazprom, cu operatorii de transport din Ucraina, România și Bulgaria, care ar fi trebuit să asigure realizarea reversului de gaze naturale din piața europeană spre Republica Moldova, creeaza mari ingrijorări și incertitudini în societate.
Mai mult decât atât, apropierea de termenul limită a valabilității contractelor existente între cele două țări și lipsa unor soluții reale de asigurare a pieței intene și a securității energetice, creează riscuri majore atât pentru populație, cât și pentru sectoarele economiei naționale care riscă să înregistreze pierderi financiare considerabile.
Ținem să anunțăm opinia publică și cetățenii că în cadrul guvernului Blocului ACUM am fost pe ultima sută de metri pentru a rezolva această problemă, definitivând mai multe soluții alternative.
Precizăm că Republica Moldova are nevoie de aproximativ 17-18 mln m3 de gaze pe zi pentru ambele maluri ale Nistrului pe perioada rece. În cazul tergiversării lansării gazoductului Turkstream care urma să alimenteze ruta Transbalcanică în regim revers, era planificată procurarea în totalitate a cantității necesare din surse alternative. Au fost identificate surse bugetare, care ar fi fost o soluție temporară pentru procurarea volumului de gaze suficient până la lansarea gazoductului Turkstream.
Considerăm imperios necesar ca la etapa actuală cel puțin MoldovaGaz să inițieze semnarea unui contract standard de tranzit cu Ucraina până la activarea acestei opțiunii în situația în care Moldova va fi nevoită să cumpere gaze naturale din alta țari decăt Rusia. Asemenea oportunitate există și vecinii noștrii au propus deja o astfel de soluție.
În acest sens, se impune crearea de urgență a unei celule de criză cu implicarea factorilor de decizie din partea guvernului, sectorului energetic, experți naționali și internaționali pentru elaborarea unui plan național anticriză cu soluții clare.
Cerem autorităților statului transparență maximă pe acest subiect sensibil pentru toți cetățenii noștri.
Dacă nu se va ține cont de sugestiile noastre politice, dacă guvernarea va ignora soluțiile propuse de Platforma Demnitate și Adevăr și nu va stinge criza energetică până la 1 ianuarie, lăsând țara în frig și întuneric, ne rezervăm dreptul să declanșăm acțiuni masive de protest pentru a determina demisia și tragerea la răspundere penală a tuturor decidenților vinovați”.