Vă imaginaţi o seră în care, la temperaturi înalte, câteva femei îngrijesc nişte plante? Desigur, doar în ultimul timp a luat amploare creşterea legumelor pe teren protejat. Doar că sera lui Victor Samoţchi din Unţeşti este una specială. Aici în ghiveciuri creşte un răsad mai deosebit – copaci de paulownia. Este o specie rară de arbore întâlnită în Moldova, inclusiv în raion. De aceea persoanele care pentru prima dată văd aceste plante cu frunze mari cu greu îşi imaginează că mai târziu, după ce sunt sădite în sol deschis, din ele cresc copaci cu un lemn foarte preţios.
Nici ecologiştii nu cunosc prea multe cum se dezvoltă şi creşte arborele respectiv. Victor Mutu, inspector superior, Inspectoratul Ecologic Ungheni, spune că este important ca specia dată să fie viabilă pe teritoriul ţării.
Victor Samoțchi, în cele mai mici detalii, explică că acestei specii i se mai spune şi „copacul de aur”. Cei care au reuşit să creeze plantaţii de paulownia afirmă că investiţia merită.
Victor a decis să se ocupe de creşterea paulowniei pentru că este una din cele mai avantajoase investiţii în agricultură. Primele informaţii despre acest copac sunt impresionante: copacul-minune, originar din China, ajunge la o înălţime de 20 de metri în doar 3 ani. La această vârstă, el are deja o masă lemnoasă de 0,3 metri cubi şi poate fi recoltat, furnizând lemn de esenţă dură, curat şi fără noduri. Peste hotare este un lemn preţios, din care se realizează produse de lux, cum ar fi iahturi, avioane uşoare, instrumente muzicale şi mobilă scumpă.
Conform informaţiei pe care o deţine, Victor afirmă că investiţia se face o dată la 30 de ani, iar în al doilea şi al treilea an de creştere copacul nu mai are nevoie să fie udat suplimentar. Există şi un precedent: în Mânzăteşti este deja o plantaţie cu peste 50 de arbori sădiți cu câţiva ani în urmă. Este mai greu în primul an de viaţă, căci în prima lună după plantare în sol deschis, puietul are nevoie de 3-4 litri de apă la două-trei zile, iar după ce s-a pornit în creştere îi trebuie deja câte 10 litri de apă la 10-15 zile. Este interesant faptul că după ce copacul atinge înălţimea necesară poate fi tăiat, iar de la tulpină răsare un nou puiet. Dacă este bine îngrijit, la fel, creşte până la o înălţime de peste 5 metri.
Victor spune că puieţii pe care i-a îngrijit timp de câteva luni sunt gata pentru a fi plantaţi în câmp. Tot el este cel care oferă şi consultanţă celor interesaţi de a avea o plantaţie de paulownia. Între timp a reuşit să vândă câţiva zeci de puieţi. Şi pe terenul din preajma casei familiei, care este în construcţie, la fel, a sădit peste 700 de puieţi. „Au prins toţi rădăcini, aşteptăm să crească, pentru a recupera din cheltuieli”, spune Victor. Îi încurajează şi pe alţii să sădească astfel de plantaţie. În sera lui îşi aşteaptă proprietarii peste 7000 de puieţi. Dânsul menționează că, acest copac este ideal să fie plantat anume sub formă de răsad şi nu atunci când puietul este lemnificat. Are şi planuri de viitor: îşi doreşte să mai procure un teren, pentru a avea o plantaţie de câteva hectare, dar cu timpul se gândeşte să găsească şi un asociat cu scopul de a construi și o fabrică pentru producerea peleţilor.