Cu impresii frumoase, noi cunoştinţe s-au întors de la Bruxelles (Belgia) Alina Buga, profesoară de chimie la liceului „Vasile Alecsandri” din orașul Unghnei, şi două discipole ale sale din clasa a VIII-a. Vizita lor nu a fost una întâmplătoare, împreună cu încă câteva colege au devenit câştigătoarele locul I în cadrul proiectului „My friends” lansat de portalul educativ eTwinning. Chiar dacă este o platformăeducaţională nouă şi mai puţin cunoscută în ţara noastră, totuşi elevii ungheneni au reuşit să fie auziţi și să ocupe cea mai înaltă poziţie la categoria de vârstă 4-11 ani. În total, au fost depuse peste 40 de mii de proiecte.
Potrivit profesoarei, portalul a fost creat de Comisia Europeană în 2005 pentru parteneriat şi schimb şcolar, fiind şi parte componentă a proiectului Erasmus plus. „Țara noastră nu este membru al UE, de aceea ne-am făcut un profil pe eTwinning pentru a urmări toată informaţia. Am avut marele noroc de a primi oferte de participare de la doi profesori din România şi Italia”, a menţionat profesoara. A urmat un an de muncă, iar în fiecare lună aveau de atins câte un nivel. Deci, şi-au creat o planetă proprie, care a căpătat o denumire simplă şi pe înţelesul tuturor – Planeta Bulelor de Săpun. Fiecare participantă a avut propria bulă de săpun şi culoare. Tot fetele au creat propriul alfabet, după care au compus un cântec, care le-ar reprezenta planeta.
„Nu ştim după care criterii au fost selectaţi, prin ce i-am surprins pe europeni. E o experienţă nouă, de aceea îi îndemn pe toţi profesorii să acceseze diferite platforme educaţionale, să descopere noi lucruri împreună cu elevii lor”, spune Alina Buga.
După ceremonia de decernare a premiilor, participanţii au avut parte de o excursie de vis: au vizitat Parlamentul European, sediul Comisiei Europene, muzeul de ciocolată, dar au făcut şi un tur cu autobuzul prin Bruxelles.
Otilia Vatavu a spus că acest proiect i-a oferit oportunitatea de a colabora cu elevi din alte ţări, dar i-a permis să îşi dezvolte şi creativitatea. Anastasia Vieru a menționat că atunci când au acceptat să lucreze asupra proiectului, nu au făcut-o pentru premiu, dar din plăcere, pentru o nouă experienţă, pentru formarea lor intelectuală.