Vom trata un subiect pentru unii neimportant sau amuzant, însă la mare căutare, atunci când nevoia bate la uşă. Este vorba de veceurile din locurile aglomerate din oraşul Ungheni – pieţe comerciale sau gări. Interesul pentru cumpărături dispare, uiţi până şi de călătorie în momentul când îţi vin necesităţile fiziologice.Atât la gara auto, feroviară, dar şi în pieţele comerciale din oraş sunt amenajate veceuri. Dacă unele dintre acestea sunt îngrijite, în altele mirosul urât te doboară. Ne îndreptăm spre piaţa de pe strada Naţională. Cândva, în edificiul unde se află veceul era o mizerie de nici nu îndrăzneai să intri. Multe nu s-au schimbat. Şi mirosul urât te dă gata. De altfel, şi vânzătorii spun că în clădirea respectivă ar trebui să fie create condiţii normale, să fie un sistem de canalizare reabilitat.
Potrivit Alionei, vânzătoare de fructe şi legume, iarna, când gerurile sunt mari, îngheaţă apa şi sunt nevoiţi să toarne apa în veceu cu căldarea.
Taxatoarea din piaţă însă ne asigură că reparaţii au fost efectuate în măsura posibilităţilor, doar că nu ar strica să fie îmbunătăţite condiţiile. „Am propus să pună gresie ca să avem condiţii mai bune, să fie soluţionată problema cu canalizarea. Probabil, se va întreprinde ceva”, spune femeia care colectează taxele. Dânsa purta o mască pe faţă, astfel se păzea, probabil, de mirosul insuportabil. Ca să foloseşti veceul din piaţă trebuie să achiţi doi lei.
Atât la piaţa centrală, cât şi la cea din cartierul Tineretului situaţia nu este mai bună. Administratorul pieţei centrale, Dumitru Malanciuc, ne-a spus că vara aceasta a fost realizată reparaţie în veceu. Taxatoarea însă ne explică că ar fi fost date cu vopsea doar uşile din sala pentru bărbaţi: „De ani de zile nu a fost efectuată o reparaţie capitală”.
Într-o stare mai bună se află veceul de la ÎS „Căile ferate” Ungheni, atât la gara interurbană, cât şi la cea internaţională. La gara interurbană, cu vreo trei ani în urmă, a fost efectuată şi o reparaţie capitală. Taxatoarea Lilia Beşliu zice că a fost instalat uscător pentru mâini, schimbate chiuvetele. A mai apărut şi un aparat cu aer condiţionat, care însă s-a defectat şi nu a mai fost reparat. Înăuntru veceul era curat. Intrarea şi aici costă doi lei, însă pentru angajaţii căii ferate – gratuit. Chiar şi bon de casă primeşti. La gara internaţională veceul este folosit fără a mai fi achitată vreo taxă. Sala este menţinută în stare bună.
Cu câţiva ani în urmă şi Primăria Ungheni lansase ideea construcţiei unui veceu public în centrul oraşului. Primarul Alexandru Ambros afirma că în subsolul edificiului s-ar putea afla un veceu, iar la etajul I o florărie. Drept că proiectul respectiv aşa a şi rămas doar o idee.