Datorită inițiativei sale, localnicii vor avea bucate sfințite pe masa de Paște
Chiar și în vreme de criză, acum, când biserica și enoriașii sunt puși la o grea încercare, unii preoți încearcă să găsească soluții, pentru ca Învierea Domnului să fie sărbătorită în fiecare casă. Recent, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova a venit cu o serie de recomandări pentru desfășurarea slujbei în Noaptea Învierii. Reguli ce fac imposibilă buna desfășurare a rânduielilor creștinești. În aceste condiții parohul bisericii din Cetireni, părintele Igor, s-a gândit la o modalitate prin care toți localnicii vor avea parte de bucate sfințite, fără a se supune riscului.
Potrivit primarei loca-lității, Ana Dicusar, la ultima ședință desfășurată, părintele a venit cu inițiativa de a pregăti 500 de pachete cu pască, ou roșu, lumânare și câte o carte de rugăciuni. Toate acestea vor fi dăruite în noaptea învierii din partea bisericii, inclusiv din donațiile făcute de săteni. Acesta dând asigurare că pachetele vor fi pregătite în condiții de maximă igienă, fiind echipați cu măști și mănuși la pregătirea lor, după care vor fi ambalate.
Contactat de reporterii ziarului „Unghiul”, părintele Igor ne-a confirmat acțiunea respectivă. „Întrucât avem deja un caz în localitate, nu putem să permitem ca oamenii să se supună riscului de îmbolnăvire. Am căutat soluții și asta cred că e cea mai bună. Înțeleg că fiecare gospodină va pregăti din cele mai bune bucate pentru masa de Paște și ar fi vrut să le sfințească, ne-am gândit la mai multe scenarii, dar e greu de organizat și nu vreau să comitem anumite încălcări. Sper că oamenii vor înțelege condițiile în care s-a luat această decizie și să primească cu inima deschisă păscuța sfințită oferită de biserică”, a mărturisit preotul. Printre altele acesta a mai remarcat că ouăle vor fi vopsite în joia mare, în curte biserici, chiar de părinte și preoteasă. Cele 500 vor fi proaspete, din ultimele zile, fiindcă vin din partea localnicilor care le-au donat pentru acțiunea respectivă.
În final acesta a conchis că slujba din noaptea Învierii va răsuna în boxele instalate. Credincioșii sunt rugați să rămână la casele lor, iar la ora 4, după tradiționalul foc de artificii, 10 mașini de voluntari, împreună cu preotul și preoteasa, vor merge pe la porțile oamenilor pentru a le oferi păscuța sfințită și focul haric. „Îndemn oamenii la ora 4 să iasă toți la poartă și să ne aștepte. Să aibă răbdare, echipa de voluntari va încerca să fie operativă, dar și de la voi, dragi creștini, se cere înțelegere”, a încheiat preotul.
Menționăm că acesta nu este singurul gest de caritate făcut de părinte, săptămâna trecută el a împărțit bătrânilor din localitate 25 de pachete cu produse pentru masa de Paște.