Interesul față de piețe nu scade, în primul rând, printre cei care vând acolo ceea ce au cultivat, au produs, au adus și cei care fac cumpărături. Câteodată și autoritățile își amintesc de ele, elaborează programe de modernizare, organizează întâlniri și ședințe. Anul trecut, în raionul Ungheni a fost finalizat unul dintre programele similare. Printre elementele vizibile ale acestui document, puse în aplicare la scară raională, se numără hala de pește și frigiderele din hala de carne de la piața centrală din Ungheni. Dar, trebuie să înțelegem că programul în sine nu a putut fi implementat pe deplin – nu sunt cei 600 de metri pătrați de trotuar promiși.
Ceva s-a făcut, ceva urmează
Potrivit lui Dumitru Malanciuc, administratorul pieței, se prevede reparația drumului – probabil, e vorba de cei 600 de metri – care duce de la megamarketul „Slavena” la piață, deși ar fi unul public. Potrivit lui, aici nu numai că s-a făcut gala pentru comercializarea peștelui și s-au instalat frigidere de carne, dar și s-au înlocuit sistemele de alimentare cu apă și canalizare, iar în hala de lactate s-a procurat un ventilator nou. În plus, s-a făcut în variantă albă un sector unde se vinde din mașini, pentru care s-au adus 20 de tone de pietriș. Prin urmare, transportul nu se mai împotmolește acolo. Potrivit sursei, investițiile în hala de carne au constituit circa un milion de lei. De asemenea, s-a adus în ordine teritoriul unde se vinde veselă.
Și cum rămâne cu autorizarea pieței care nu a fost făcută atâția ani? Administratorul spune că au obținut-o halele de carne și de pește. Ce planuri mai au? Reparația clădirii principale a pieței din exterior. „În general, mergem în direcția cea bună”, a menționat el.
Piața din Sculeni nu este încă „perfectată”
S-a decis oare soarta acestei piețe, care a fost modernizată cu sprijinul Poloniei și datorită fondurilor proprii ale comunei locale și deschisă în mod solemn în septembrie 2016? Se zice că ar fi existat unele proceduri judiciare, iar piața nu ar fi primit încă autorizație? Potrivit lui Vasile Casian, primarul comunei Sculeni, piața, 10 hectare din 15, a fost dată în arendă în 2000 pentru a se crea condiții acceptabile de comerț. Acum câțiva ani, când a venit vorba de renovare, arendașul, potrivit primarului, a fost de acord să investească în funcție de spațiul ocupat, iar mai târziu, când ar fi început o discuție mai concretă, a spus că nu are bani. Atunci, consiliul local a decis să facă acest lucru din mijloacele bugetului și să rezilieze contractul de închiriere. Clarificarea relațiilor, inclusiv în instanță, a durat un an și jumătate, iar acum piața aparține administrației locale.
Ce-i drept, aceasta nu a reușit să creeze o întreprindere municipală, așa cum se dorea, deoarece s-a dovedit că ceva nu fusese finalizat, deși există Legea nr. 246 din 23.11.2017 privind întreprinderea de stat și întreprinderea municipală, care a intrat în vigoare la o lună de la adoptare. Piața acum funcționează, plățile pentru comerț nu sunt percepute, uneori chiar se face curat pe teritoriu, recunoaște primarul. Bineînțeles, comercianții ar putea să nu facă murdărie, dar… Nu se tem că piața lor renovată va fi distrusă? Cică, aici s-au instalat camere video și dorința de a vandaliza a mai scăzut, deși încă mai există doritori.
Direcția care monitorizează piețele
Șeful Direcției Siguranța Alimentelor, Valeriu Echim, a menționat că atunci au prezentat și ei propuneri la programul Consiliului Raional de modernizare a piețelor, cum ar fi îmbunătățirea locului de vânzare a peștelui în Ungheni. În opinia sa, lucrurile la piața centrală s-au mișcat din punctul mort, iar direcția pur și simplu își desfășoară activitatea, fiind implicată în monitorizare.
Care este situația actuală la piața din orașul Cornești, în privința căreia au fost destule observații critice? Interlocutorul spune că există un regulament privind piețele și trebuie doar să fie pus în aplicare (Regulamentul-tip de funcţionare a pieţelor, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 955 din 21.08.2004 – nota autorului). Cândva direcția în cauză a sprijinit această piață prin acordarea autorizației pentru acea mică sală de comerț, inclusiv reieșind din noțiuni umane – bunicuțele de la sat trebuie să vândă undeva ceea ce au crescut, iar altul să cumpere produse mai ieftine și mai proaspete. Ordinea de la piață este asigurată de agentul economic, nici autoritățile locale nu stau la o parte. În Cornesti au fost făcute încercări de a întreprinde ceva, dar totuși oamenii continuă să-și vândă marfa pe stradă.
Potrivit specialistului, la Sculeni s-ar fi făcut ordine, dar piața nu este autorizată, pentru că mult timp nu ar fi putut clarifica a cui este.
Deși, cui aparține piața pe cumpărător nu-l interesează, pentru el principalul lucru este ca acolo să fie ordine și să poată cumpăra produse fără a-i fi frică pentru sănătatea sa.