Oraşele Ungheni şi Corneşti, comunele Pârliţa şi Sculeni sunt localităţi pe teritoriul cărora sunt deschise pieţe agroalimentare. Dacă în localităţile numite activează doar câte o piaţă, oraşul Ungheni este lider la acest gen de activitate. Aceasta ar însemna că din cele 14 pieţe înregistrate în raionul Ungheni, 11 sunt în oraşul de reședință, dintre care 8 au statut de pieţe de tip închis, iar 3 sunt mixte. Dacă pieţele comerciale de tip închis sunt autorizate şi întrunesc cerinţele reglementate de legislaţia în vigoare, atunci nici o piaţă mixtă nu deţine autorizaţia pentru desfăşurarea activităţii. Viceprimarul orașului Eduard Balan spune că nu le pot elibera autorizaţia de funcţionare din simplul motiv că administratorii nu au prezentat pachetul de documente necesare. „Presupun că nu au nici avizul Direcţiei Situaţii Excepţionale şi al Centrului Sănătate Publică, ceea ce ne face să credem că sunt mari problemele la acest capitol”, explică Balan. Potrivit lui Dumitru Malanciuc, administratorul pieţei „CoopComerţ”, ce aparține UCOOP Ungheni, pentru piaţa cu o capacitate de 1200 de locuri există şi un plan de modernizare pe anul 2015. Devizul de cheltuieli pentru amenajarea pieţii în anul curent constituie circa 800 de mii de lei. Acesta prevede şi reparaţia drumului de acces pe strada Porumbescu, dar şi modernizarea halei pentru comercializarea cărnii şi instalarea a 14 gherete cu frigidere, dintre care 8 în anul curent. Din explicaţiile lui Dumitru Malanciuc, activităţile privind reabilitarea infrastructurii nu au fost realizate până în prezent din lipsa resurselor financiare.
Titu Armaşu, administratorul pieţei „Setraco” (str. Națională), zice că anterior aici au activat în baza autorizaţiei care a fost valabilă până pe 18 ianuarie 2015. Eduard Balan spune că piața nu va primi autorizaţie de funcţionare atâta timp cât este în litigiu de judecată cu Consiliul orăşenesc Ungheni.
Pentru oraşul Corneşti, piaţa administrată de către Grigore Popa, la fel, este un gen de activitate cu mai multe semne de întrebare. Agentul economic nu şi-ar fi onorat obligaţiunile faţă de bugetul local mai bine de 4 ani, adică ar fi reuşit să acumuleze o datorie în jur de 19 mii de lei. Tatiana Margină, perceptor fiscal, spune că din acest motiv piaţa nu este autorizată, iar cu persoana în cauză s-a discutat de nenumărate ori, doar că rezultatul este unul şi acelaşi – neglijenţă totală. Administraţia locală consideră că o soluţie ar fi demolarea clădirii fostei case de cultură, pentru ca pe teritoriul eliberat să se construiască o piaţă agroalimentară şi o hală pentru comercializarea cărnii şi a peştelui.
Administraţia pieţei „ConsumCOOP Pârliţa” informează că, recent, aici s-au investit în lucrările de modernizare în jur de 15 mii de lei. Aceasta a prevăzut reparaţia meselor, betonarea unei porţiuni de teren, dotarea cu inventar necesar a halei pentru comercializarea produselor lactate. Totuşi o problemă majoră constituie lipsa unui sistem de canalizare.
Svetlana Ciobanu, consilier raional, spune că deja e timpul să terminăm cu primitivismul şi lipsa condiţiilor igienico-sanitare din pieţele comerciale din raion.
Specialiştii Secţiei Economie şi Reforme din cadrul Consiliului Raional Ungheni susţin că ar trebui să fie elaborat un program coerent de modernizare a pieţelor. În viziunea lor aceasta va contribui la dezvoltarea activităţii comerciale şi creşterea calităţii serviciilor prestate consumatorilor.