Procuratura Generală (PG) dă aviz negativ inițiativei de modificare a Legii cu privire la Procuratură, votată de Parlament în prima lectură. Inițiativa prevede posibilitatea de evaluare a performanței procurorului general de către o comisie specială și demiterea acestuia în cazul constatării lipsei de rezultate în activitate, transmite IPN.
În avizul Procuraturii se menționează că, prin modificările care se propun, autorii, de fapt, urmăresc instituirea unor temeiuri și proceduri noi, cu implicarea directă a instituțiilor politice, pentru înlăturarea de la exercitarea mandatului sau eliberarea înainte de termen din funcție a procurorului general. Urgența cu care se acționează este în consonanță cu discursurile publice agresive din partea unor politicieni și demnitari de rang înalt în adresa procurorului general. În același timp, este în dezacord cu cerințele legislative care reglementează procedura de examinare și adoptare a actelor legislative, notează un comunicat de presă al instituției.
Procuratura a avizat negativ și proiectul pentru modificarea unor acte normative (nr.180 din 10.08.2021), în special cele care vizează modificarea Legii nr.3/2016 cu privire la Procuratură, în partea care se referă la activitatea Consiliului Superior al Magistraturii și Consiliului Superior al Procurorilor.
Instituția nu este de acord cu excluderea posibilității formulării propunerilor de modificare sau de completare a agendei Adunării Generale a Procurorilor, atât înainte de ședință, cât și pe parcursul acesteia. De asemenea, dezaprobă prevederea care spune că „până la anunțarea datei Adunării Generale a Procurorilor la care vor fi aleși următorii procurori membri ai Consiliului Superior al Procurorilor, Consiliul Superior al Procurorilor va modifica regulamentul Adunării Generale a Procurorilor pentru a fi în concordanță cu prezenta lege”. În consecință, PG constată imposibilitatea organizării și desfășurării Adunării Generale a Procurorilor în noile condiții propuse de proiect.
Ambele proiectele de lege au fost votate în prima lectură în ședința Parlamentului din 13 august.
În ședința din 17 august, Consiliul Superior al Procurorilor a decis convocarea Adunării Generale a Procurorilor pentru data de 19 noiembrie.