Diferenţa dintre asistenţa oferită de Uniunea Europeană şi promisiunile de credite din partea Rusiei este că UE oferă granturi nerambursabile pentru dezvoltarea Republicii Moldova, în timp ce în cazul creditelor întotdeauna trebuie să vezi condiţiile cu care acestea vin, a declarat şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Peter Michalko, într-un interviu în exclusivitate acordat Europei Libere.
În plus la asistenţă, UE oferă Chişinăului susţinere pentru reforme şi standarde care deschid Europa şi piaţa globală pentru produsele din Republica Moldova. „Deci, noi susţinem, dacă doriţi, şi un software de calitate care, dacă este folosit, este sursă de modernizare a ţării la nivel de primă ligă în ceea ce priveşte standardele globale”, a spus ambasadorul, potrivit Europei Libere.
Declaraţia vine în contextul în care Moscova a promis noului guvern de la Chişinău un credit de 500 de milioane de dolari pentru infrastructură, în special pentru renovarea drumurilor. O promisiune similară, cu aceeaşi sumă, a fost făcută şi în 2009, când la putere la Chişinău era Partidul Comuniştilor al lui Vladimir Voronin, dar banii nu au ajuns niciodată în Republica Moldova.
Peter Michalko a amintit că în exerciţiul bugetar 2014-2020 Uniunea Europeană oferă Republica Moldova, doar în programe bilaterale, între 610 şi 740 de milioane de euro, sume nerambursabile. În plus, multe zeci de milioane vin prin programe regionale pentru Parteneriatul Estic, pentru ţările din regiunea dunăreană şi cea a Mării Negre. „Sume importante vin şi prin programe transfrontaliere cu România, care este sursa a multe milioane de euro care pot fi folosite pentru infrastructură. Aceste lucruri nu sunt comparabile, pentru că vorbim aici despre granturi”, a spus ambasadorul Michalko.