Săptămâna trecută, la Colegiul Agoindustrial s-a desfășurat Târgul locurilor de muncă. Ora 9.50, cu 10 minute înainte de începerea evenimentului, în holul instituției, care pregătește viitori specialiști ai țării, doar câțiva angajați de la Direcția Ocupării Forţei de Muncă a raionului, inclusiv Vasile Bulubica, șeful direcției, și câțiva agenți economici din cei 15 care au dat curs invitației de a veni cu oferte. Mulți dintre ei sunt din industria confecțiilor, care au nevoie în special de cusători.
De șomeri nici pomină încă. A trecut puțin de ora 10, și-au făcut apariția câțiva oameni în căutarea unul loc de muncă. Rând pe rând angajatorii au prezentat ofertele. Dacă unii au fost mai deschiși, spunând și ce salariu vor primi în cazul în care aleg compania lor, atunci alții au mers pe varianta că le vor vorbi doritorilor, care se vor apropia de masa lor.
Cazul este și al Centrului de Telecomunicații Ungheni. Viorel Sorici, reprezentantul celui mai mare agent economic de telefonie din țară, a declarat că este pentru prima oară când organizația participă la un astfel de eveniment. „Având în vedere că serviciile de telecomunicații în ziua de astăzi sunt foarte solicitate pe piață, noi ne extindem activitatea”, a specificat dânsul. Pentru asta au nevoie de specialiști în domeniu, inclusiv ingineri, tehnicieni, electricieni.
Aliona, o tânără care își caută un loc de muncă în Ungheni, mai aproape de familie, ne spune că sunt oferte și ea este sigură că își va găsi un serviciu, care va fi și plătit. „Nu este atât de important, unde voi lucra, principalul criteriu este salariul și unele facilități pe care poate să le dea angajatorul salariaților. Spre exemplu: transport. Din toți agenții economici, care erau prezenți, cel mai bun ofertant pentru mine este ÎCS „Lear Corporation” SRL”, ne spune tânăra.
Pe Mihaela, o altă tânără dornică de a-și găsi un serviciu, am găsit-o chiar la masa Direcției Ocupării Forţei de Muncă a raionului. Aceasta își lua câteva pliante de aici și se pregătea de plecare. O întreb dacă așteptările i-au fost îndreptățite. „Să vă spun sincer – nu. Eu am studii medicale și îmi doresc să lucrez în acest domeniu. Mi s-a spus că vor fi și de la Spitalul Raional Ungheni, dar, din păcate, niciun reprezentant nu a ajuns”, concretizează dânsa.
Au fost și din cei care doar se informau cum se organizează un astfel de eveniment, dar și ce oferte sunt pe piața muncii. De exemplu, câțiva elevi din anul I de studii de la Școala Profesională.
Conform declarațiilor lui Vasile Bulubica, la Târgul locurilor de muncă din acest an au fost așteptați între 100-120 de șomeri, cu preponderență tineri. Slaba prezență și-o explică prin faptul că oamenii nu prea vor să lucreze din cauza salariilor mici. Aceeași sursă ne comunică că în raion sunt la evidență 1020 șomeri. „E mult față de alte raioane, unde sunt înregistrați câte 200-300 șomeri. Ungheniul are neangajați în câmpul muncii cât 3-4 raioane luate la un loc. Nu ducem lipsă de șomeri, mai rău e că nu avem locuri de muncă pe placul lor. Mulți sunt veniți din Rusia, unde au lucrat în domeniul construcțiilor. Din păcate, în Ungheni nu există cereri de constructori”, a specificat dânsul.
În 2018 au fost angajate 80 de persoane ca urmare a organizării Târgului locurilor de muncă.