Mai mult de jumătate din suma alocată pentru procurarea de servicii medicale în anul 2025 din fondurile de asigurare medicală obligatorie a fost direcționată pentru serviciile medicale spitalicești. În cadrul unei conferințe de presă, directorul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, Ion Dodon, a menționat că cea mai mare instituție din punctul de vedere al volumului finanțării este Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească. Contractul încheiat cu aceasta pentru anul curent depășește 1 miliard 525 de milioane de lei, transmite IPN.
CNAM a încheiat 427 de contracte în valoare de circa 16 miliarde de lei cu prestatori publici și privați, care vor oferi în acest an servicii medicale populației în cadrul sistemului de asigurare obligatorie de asistență medicală. Dintre acestea, 8,6 miliarde de lei vor fi direcționați pentru acordarea asistenței medicale spitalicești.
„Dacă vorbim de instituții spitalicești, cele mai mari spitale din punctul de vedere al finanțării de către Compania Națională de Asigurări în Medicină sunt Institutul de Medicină Urgentă, cu un volum de finanțare de aproape 800 de milioane de lei, Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” – circa 800 de milioane de lei, Institutul Mamei și Copilului și Institutul Oncologic – peste 630 de milioane de lei”, a punctat directorul CNAM.
Șaptezeci și șase de spitale publice și private contractate vor asigura tratarea a peste 600 de mii de cazuri în diverse specializări – chirurgie de zi, cazuri acute și cronice, intervenții în cadrul programelor speciale, servicii de dializă, servicii de radioterapie pentru pacienții oncologici.