Peste cinci mii de cadre didactice din Republica Moldova, România, Serbia, Georgia au implicat elevii în diverse inițiative educaționale în cadrul Proiectului transfrontalier „Educație online fără hotare”. La baza colaborărilor au stat lecțiile video și materialele interactive create pentru arhiva Bibliotecii digitale „Educație online”. Proiectul a fost prima reacție de răspuns a municipalității capitalei Republicii Moldova la criza pandemică și a avut drept scop dezvoltarea competențelor cheie pentru o carieră de succes în secolul 21, s-a menționat la conferința internațională de totalizare a proiectului, ediția 2022, transmite IPN. Biblioteca digitală „Educație online” a fost creată în prima perioadă a pandemiei cu un număr restrâns de oameni entuziaști, cadre didactice, angajați ai Direcției generale educație, tineret și sport, angajați ai Primăriei municipiului Chișinău, dar și cu suportul părinților și elevilor care au urmărit lecțiile atât la televizor, cât și pe site-ul Bibliotecii digitale. Angela Cutasevici, viceprimar al municipiului Chișinău, a susținut că prin intermediul acestui proiect, municipalitatea a sprijinit atât cadrele didactice, cât și copii, dar și părinți. Oficialul a spus că „acest proiect într-adevăr oferă posibilități de dezvoltare profesională, de schimb de bune practici între profesioniști, cât și de prietenii între copii, elevi, și această este foarte important”.
Instrumentul Biblioteca digitală „Educație online”, pe lângă circa 7 700 de lecții video oferă și activități interactive pentru exersare, consolidare, dar și dezvoltarea competențelor necesare pentru fiecare disciplină. Biblioteca a fost apreciată și la nivel internațional. Prin această bibliotecă, municipiul Chișinău a devenit parte a Rețelei globale UNESCO „Orașe care învăță”.
Potrivit primarului municipiului Chișinău, Ion Ceban, în cadrul proiectului au fost conectate diferite trepte educaționale, de la cei mici și până la cei care se pregătesc de facultate, cu opțiuni diverse de învățare, de consiliere. „Ne-a apărut o idee să creăm un modul de lecții pentru copii ucraineni, deoarece pe teritoriul țării se află mulți copii refugiați din Ucraina, inclusiv cei încadrați în procesul educațional aici, dar este și o datorie morală… Mă bucur că toți cei conectați la acest proiect au reușit și au demonstrat încă o data că orice provocare este pe măsura pedagogilor noștri”, a subliniat primarul general.
Reprezentanții municipalității au mai spus că Biblioteca va fi îmbunătățită în continuare. „Chiar dacă lecțiile au fost filmate în conformitate cu curricula școlară aprobată de la acel moment, nu excludem că poate și la anul vom reveni peste anumite lecții ca necesitatea de schimbare, dar cel mai important este că deja avem dezvoltat modelul care poate fi ajustat”, a afirmat viceprimarul Angela Cutasevici.
Cu suportul acestui proiect, pentru prima data comunitatea didactică preșcolară a Republicii Moldova a ieșit în afara țării. Există un număr extrem de mare de proiecte educaționale cu implicarea grădinițelor atât din țară, cât și de peste hotare, cu impact asupra copiilor, s-a mai precizat la conferința internațională de totalizare „Educație online fără hotare”.
Proiectul a fost lansat de Direcția generală educație, tineret și sport, Primăria municipiului Chișinău în luna octombrie 2020. La momentul actual, Biblioteca digitală conține circa 7 700 de lecții video atât în limba română, cât în limba rusă la disciplinele de bază, pentru clasele 1-12.