Peste 90% din școli și-au adoptat un regulament intern cu privire la folosirea telefoanelor mobile. În 99% din școli telefoanele sunt folosite și în scop educațional, în mod controlat și planificat: pentru proiecte, aplicații interactive sau cercetare, arată datele unui sondaj național realizat de Ministerul Educației și Cercetării în 1150 de instituții de învățământ, transmite IPN.
Potrivit Valentinei Olaru, secretar de stat la MEC, în majoritatea cazurilor, părinții, cadrele didactice și conducerea instituției au contribuit la elaborarea regulilor de utilizare a telefoanelor mobile în școală.
Percepția generală a școlilor este pozitivă: aproape 90% consideră că regulamentul a dus la un climat mai ordonat și mai puțin tensionat în clase. Elevii sunt mai atenți, profesorii pot preda fără a fi întreruperi, iar relația cu părinții s-a clarificat datorită unui cadru comun de reguli.
Datele sondajului mai arată că 83% din școli raportează respectarea deplină a interdicției de utilizare a telefoanelor mobile la ore. Abaterile sunt izolate, iar măsurile aplicate, de la avertismente verbale la dialoguri cu familia, au avut caracter preventiv și educativ.
Potrivit MEC, 61% dintre instituții nu au raportat niciun incident. Acolo unde au existat probleme, acestea au fost gestionate fără măsuri drastice, ci prin sprijin, explicații și responsabilizare.
O provocare semnalată de mai multe instituții ține de lipsa spațiilor de depozitare. Aproximativ 20% dintre școli nu au identificat încă soluții adecvate pentru colectarea și păstrarea telefoanelor în siguranță pe durata lecțiilor.
Condițiile de utilizare a telefoanelor mobile în școli sunt specificate într-un regulament-cadru aprobat de Ministerul Educației și Cercetării. Începând cu semestrul doi al anului școlar 2024-2025, elevii nu pot utiliza telefoanele în timpul orelor, cu excepția situațiilor când au nevoie de acestea în scop educațional, în situații de urgență, cum ar fi starea de sănătate, dar și în cazul necesității monitorizării sănătății elevilor cu dizabilități.