Peste 67% din populația țării cred că țara merge într-o direcție greșită și circa 22% cred că direcția este una corectă. Datele au fost prezentate în cadrul unei conferințe de presă de Asociația Sociologilor și Demografilor, transmite IPN.
Potrivit vicepreședintelui Asociației, Andrei Dumbrăveanu, circa 25% sau fiecare al patrulea au spus că anul 2019 a fost mai greu decât anul 2018, mai ușor decât cel precedent – 20% , anul a fost la fel ca și cel precedent pentru circa 52%. Potrivit lui Andrei Dumbrăveanu „ practic schimbări nu s-au produs, dar chiar și de s-au produs acestea au fost minime, pentru că 76% din populație consideră că, dacă nu e mai rău, batem pasul pe loc”.
Foarte mulțumiți sau destul de mulțumiți de situația economică din ultimii cinci ani din Republica Moldova se declară 6%, nici mulțumit nici nemulțumiți – 30% și nu prea mulțumit sau total nemulțumiți sunt 62%. Potrivit sociologilor, cel mai mult pe oameni îi nemulțumește sărăcia, lipsa banilor, prețurile înalte la produse, șomajul, dar și migrația excesivă.
24% din respondenți spun că veniturile pe care le au nu le ajung nici pentru strictul necesar, pentru strictul necesar le ajung la 39%, iar 25% spun că le ajunge pentru un trai decent. 9% declară că își pot procura chiar și lucruri scumpe, cu restricții în alte domenii.
Doar circa 2% se consideră din grupul social înalt, iar din cel scăzut și foarte scăzut peste 50%.
Patru din zece cetățeni apreciază oarecum eficiente reformele din țară și doar 6% le consideră foarte eficiente, pentru 41% – sunt nu prea eficiente, fiecare al unsprezecelea le consideră deloc eficiente.
58% dintre cetățeni consideră că situația social-politică actuală din țară este liniștită, iar 12% sunt de părere opusă, considerând-o tensionată.
Sondajul a fost efectuat în perioada 2-13 ianuarie 2020, pe un eșantion de 1189 respondenți, din 83 localități, reprezentativ pentru populația adultă a Republicii Moldova, exclusiv regiunea transnistreană, cu o eroare maximală de + 3,0%.