Peste 600 de case de locuit și mai multe obiective sociale din orașul Ungheni ar risca să ajungă inundate dacă ar cădea ploi torențiale în următorii ani, arată hărțile elaborate în cadrul proiectului transfrontalier (România) – „Rețele integrate de management al riscului de hazard/Integrated Networks for Hazard Risk Management (HAZARM)”. Într-o
Echipa de specialiști de la UTM care a participat la proiect a fost alcătuită de 13 persoane – cercetători științifici seniori și juniori și specialiști în domeniu. Echipa a fost la măsurători în Ungheni, fiind responsabilă în mod special de transformările de coordonate la hărți, deoarece sistemul de coordonate în Moldova și România sunt diferite.
Măsurătorile topogeodezice s-au făcut în teren cu ajutorul echipamentului modern de la UTM. Specialiștii din Moldova au participat și la măsurători în România, iar cei din România au participat la măsurători în Moldova.
Livia Nistor-Lopatenco a mai spus că inginerii au studiat în orașul Ungheni 17 obiective de menire socială, precum școli, grădinițe, spitale, primăria și consiliul raional. Primăriei Ungheni i-au fost transmise mai multe recomandări ce țin de unele îmbunătățiri ale clădirilor. Drept suport cartografic a fost utilizat planul urbanistic general din Ungheni din 2014.
Igor Nicoară, director la Institutul de Geologie și Seismologie din Moldova, a precizat că proiectul a format o echipă interdisciplinară care s-a axat pe studiul hazardurilor naturale la care e expusă aria țintă – localitățile Ungheni de pe ambele maluri ale râului Prut. A fost examinat hazardul seismic al acestor teritorii în baza metodelor probabilistice, fiind modelat un eventual cutremur de pământ puternic, precum a fost cel din 1940. Au fost estimate pagube materiale și posibile jertfe umane care ar putea fi în cazul unui asemenea seism. Hărțile sunt utile pentru cei care responsabili de înlăturarea consecințelor. De asemenea, au fost selectate zone predispuse riscului de alunecări de teren. Toate informațiile au fost transmise APL.
Alina Nicuța-Precul, lider de proiect, Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași, a remarcat că rezultatele proiectului au scopul de a preveni o serie de consecințe negative de ordin financiar, de factură umană și de orice alt tip. „Trăim cu aceste fenomene naturale care uneori au manifestări deosebit de puternice pentru care trebuie să fim pregătiți”, a spus ea.
Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare