În ultimele două săptămâni, din momentul instaurări stării de urgență, prin intermediul curselor de zbor charter, în Republica Moldova s-au întors 2500 de persoane. În prezent, în lista de așteptare se regăsesc aproximativ 5-6 mii de persoane, însă cifra diferă de la o oră la alta, precizează ministrul afacerilor externe și integrării europene, Oleg Țulea. Oficialul anunță că autoritățile lucrează asupra unei liste care va sta la baza viitoarelor curse charter. Principiul „primul venit, primul servit” nu mai este aplicabil. Prioritate vor avea anumite categorii de cetățeni, transmite IPN.
„Toate cererile care ne sunt trimise sunt procesate, analizate. Este o listă care va servi baza pentru viitoarele curse. Listele sunt create în baza priorităților, iar în prim plan sunt minorii, mamele cu copii, studenții și persoanele care sunt în dificultate extremă. Aceștia vor fi plasați în topul listei”, a declarat Oleg Țulea în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la postul de televiziune TV8.
Potrivit ministrului, cursele charter de săptămâna trecută au avut loc în baza unor criterii mai puțin corecte. Comisia pentru Situaţii Excepţionale a decis să intervină pentru stabili câteva reguli. „Autoritatea Aeronautică Civilă a avut săptămâna trecută o avalanșă de solicitări pentru aprobarea unor curse charter organizate de unele companii private. Companiile nu țineau cont de unele aspecte, să fie incluși în liste cei care au cea mai mare nevoie de a se întoarce în țară. Aceste curse haotice ne-au deranjat foarte mult. Au lăsat spațiu pentru tot felul de excrocherii prin care au vrut să facă bani pe spatele celor care au cumpărat bilete, lăsând aspectul umanitar într-o parte. Ni se pare incorect și vom interveni”, a adăugat Oleg Țulea.
Conducerea Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene speră că într-o lună toți moldovenii blocați în statele europene vor putea fi aduși acasă. Oficialul precizează că „prețul pentru aceste curse charter trebuie să fie potrivit necesităților”. „Cursele nu sunt organizate doar pentru a transporta persoanele dintr-o parte în alta, poartă un caracter umanitar”.
MAEIE recomandă cetățenilor blocați în afara hotarelor Republicii Moldova să se adreseze la serviciile migraţionale sau autorităţile publice din statul de reşedinţă, în vederea extinderii dreptului de ședere sau aplicării excepțiilor interne în legătură cu limitările impuse la traversarea frontierelor.
Totodată, misiunile diplomatice ale Republicii Moldova peste hotare recomandă să fie contactate prin e-mail sau prin centrul de apel al MAEIE.