Pe parcursul anului trecut, aproape 42 de mii de contribuabili au redirecționat 2% din impozitul lor pe venit către o organizație necomercială sau o entitate religioasă. Din numărul total de desemnări procentuale, circa 38 600 de au fost validate, suma depășind 12,4 milioane de lei, transmite IPN.
Serviciul Fiscal de Stat precizează că cele peste 3 mii de desemnări nu au fost validate pe motiv că organizația aleasă pentru desemnare procentuală nu este inclusă în Lista actualizată a beneficiarilor, publicată de către Agenția Servicii Publice. Un alt motiv a fost faptul că persoana fizică contribuabilă are datorii la impozitul pe venit la data-limită de depunere a declarației cu privire la impozitul pe venit.
Cele mai multe desemnări cu cele mai mari sume au fost desemnate pentru organizațiile cu sediul în municipiul Chișinău. Deși contribuabilii cu reședința în municipiul Chișinău au desemnat circa 48,3% din suma totală validată, organizațiile beneficiare din Chișinău au primit cea mai mare parte din sumă – 8,7 milioane de lei, ceea ce reprezintă 70,3% din suma totală validată.
Cea mai mare sumă primită de o organizație în 2023 a fost de peste 9 sute de mii de lei, ceea ce reprezintă aproximativ 7,3% din suma totală validată. Beneficiarul acestei sume este Asociația obștească a Veteranilor și Pensionarilor Ministerului Afacerilor Interne. Organizația a beneficiat de cea mai mare sumă de desemnare al șaptelea an consecutiv.
2023 a fost cel de-al șaptelea an în care persoanele fizice plătitoare de impozite din Republica Moldova au avut dreptul de a redirecționa 2% din impozitul lor pe venit către o organizație necomercială sau o entitate religioasă.
Mecanismul dat este valabil pentru contribuabilii persoane fizice rezidente, care nu au datorii la impozitul pe venit pentru perioadele fiscale anterioare și achită integral și în termen impozitul pe venit pentru perioada fiscală pentru care s-a făcut desemnarea. Redirecționarea se realizează prin depunerea Declarației cu privire la impozitul pe venit în termenul stabilit de legislație.
Declarațiile fiscale aferente perioadelor fiscale se vor prezinta doar în mod electronic de către persoanele fizice rezidente care doresc să direcționeze un cuantum procentual din impozitul pe venit calculat anual la buget. Pentru a prezenta declarațiile prin metode automatizate de raportare electronică, trebuie să dețineți semnătură electronică sau mobilă emisă de către prestatorii de servicii de certificare acreditați în domeniu.