Vânzările de produse și servicii comerciale prin comerțul electronic au crescut cu 15,2% comparativ cu anul precedent, atingând o valoare estimată de 358,6 milioane de euro în 2023. Comercializarea de bunuri reprezintă 63,9% din valoarea totală a pieței comerțului electronic. Există un interes crescut pentru achizițiile de pe platformele de comerț electronic străine, moldovenii cheltuind 344,1 milioane de euro în 2023 pentru diferite bunuri și servicii. Sunt datele dintr-un raport privind piața comerțului electronic din Republica Moldova, realizat de Camera de Comerț Americană din Moldova (AmCham Moldova), transmite IPN.
Potrivit studiului, dezvoltarea pieței comerțului electronic în Moldova a fost impulsionată în mod semnificativ de lansările de proiecte de comerț electronic în timpul pandemiei COVID-19. Cu toate că piața comerțului electronic din Moldova este în creștere, raportul evidențiază câteva provocări, inclusiv încrederea scăzută a consumatorilor în magazinele online locale și preferința pentru plata ramburs.
„Suntem încrezători că, prin abordarea provocărilor și valorificarea oportunităților identificate, sectorul va continua să crească și să contribuie semnificativ la economia națională”, a declarat Mihai Burunciuc, manager de politici al AmCham Moldova.
Între 470 și 520 de magazine online activează în prezent în Moldova, cu 82 dintre acestea înregistrând un trafic lunar mediu de peste 30 000 de vizitatori. 327 600 de consumatori urbani din Moldova au realizat cumpărături online în a doua jumătate a anului 2023, majoritatea achiziționând produse de consum și servicii variate.