În Republica Moldova, anul trecut au fost înregistrate 2807 cazuri de hepatite virale, inclusiv 55 (1,96%) cazuri forme acute și 2752 (98,04%) cazuri forme cronice. 99,3% revin hepatitelor virale B, C și D, câte 0,1% – hepatitelor virale A, E și 0,5% alte tipuri de hepatite virale. Datele sunt prezentate de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică în contextul Zilei mondiale de combatere a hepatitei, care este marcată pe 28 iulie, transmite IPN.
Hepatita este o inflamație a ficatului, cel mai frecvent cauzată de o infecție virală. Există cinci virusuri principale ale hepatitei, denumite tipurile A, B, C, D și E. În Moldova este accesibilă testarea pentru depistarea precoce a bolnavilor cu efectuarea diagnosticului specific de laborator. Din octombrie 2020, este implementată testarea de screening la hepatitele virale B și C cu teste rapide de diagnostic.
În acest an, Ziua mondială de combatere a hepatitei se desfășoară sub genericul: „Este timpul pentru acțiune”, iar evenimentul evidențiază necesitatea unei colaborări pentru extinderea accesului la diagnostic și tratament.
Hepatita virală este una dintre bolile transmisibile pentru care decesele sunt în creștere. Aproximativ 1,3 milioane de oameni au murit de hepatită virală în 2022, similar cu numărul de decese cauzate de tuberculoză.
Potrivit OMS, numărul estimat de decese din cauza hepatitei virale a crescut de la 1,1 milioane, în 2019, la 1,3 milioane, în 2022. Hepatita B a cauzat 83% din aceste decese, iar hepatita C – 17%. Doar 1 din 2 persoane care trăiesc cu hepatită virală C a fost diagnosticată și doar 1 din 6 s-a vindecat.