Vrem noi sau nu, dar frigul, deşi termometrele indică o temperatură mai sus de zero, a venit în casele noastre. E bine de cei care au posibilitatea să le încălzească, dar ce să facă cei care nu sunt în stare? Dacă acoperişul e şubred, iar pereţii subţiri? Sau casa a suferit de pe urma unei calamităţi şi posibilitate, nici fizică, nici materială, s-o repari nu ai? Ce să faci în acest caz? Unde să te adresezi, cine îţi va ajuta?
Locuitorii din Petreşti sunt îngrijoraţi pentru o familie căreia în aprilie i-a ars casa. Stăpâna ei în vârstă s-a mutat la o fiică, iar fiul cu concubina şi copilul acum încearcă să construiască ceva, dar deocamdată nu ar avea nici sobă. Desigur, la Petreşti, ca şi în alte sate, sunt familii care trezesc nelinişte şi mirare cum de reuşesc să supravieţuiască iarna.
Serghei Gorea, primarul comunei Petreşti, spune că după incendiu primăria i-a acordat ajutor acestei familii, alocând 5000 de lei şi câteva foi de ardezie. Apropo, cu două săptămâni în urmă el le-a făcut o vizită, a văzut că au creat unele condiţii de trai, au sobă. Cei care au probleme asemănătoare, potrivit primarului, se adresează asistentului social din primărie şi perfectează compensaţie pentru căldură, alocată de stat. Nu demult s-a adresat o femeie de 81 de ani care nu avea buletin de identitate, i-au ajutat să-l facă şi să perfecteze compensaţia. Cu părere de rău, ei nu pot şti despre toţi, cine ce are şi ce nu are, dar cei care se adresează sunt ajutaţi. Nu sunt uitaţi nici cei luaţi la evidenţă, cum sunt familiile din grupul de risc, ei sunt vizitaţi, de ei se interesează.
Potrivit Galinei Opincă, specialistă principală ajutoare sociale la Direcţia Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei din raionul Ungheni, datele concrete despre numărul beneficiarilor de compensaţii pentru sezonul rece, care acum constituie 315 lei pe lună, vor fi abia la începutul lui decembrie, dar, analizând datele din sezonul trecut, nu vor fi mai puţini de 8000. Imaginaţi-vă că peste 8000 de familii din raion primesc compensaţii pentru căldură, ceea ce înseamnă 2,5 milioane lei lunar şi 12,5 milioane de lei pe parcursul sezonului. Câte lemne şi cărbuni poţi cumpăra cu aceşti bani? Însă beneficiarii de compensaţii consideră că 315 lei e prea puţin – un metru cub de lemne de specii moi.