Cea de a 34-a ediție a Simpozionului Național „Anul Biblioteconomic 2024: Implicarea bibliotecilor în susținerea și realizarea Strategiei Naționale de Dezvoltare „Moldova Europeană 2030”, a fost organizat la 26 martie 2025, în incinta Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, eveniment la care au participat și specialiști din domeniul biblioteconomic din raionul Ungheni.
Reuniunea a întrunit reprezentanții tuturor tipurilor de biblioteci din cadrul sistemului național, responsabilii pentru activitatea bibliotecilor din cadrul administrației publice centrale și locale, specialiști din domeniul biblioteconomiei, științelor informări și alte persoane interesate. „Simpozionul Național „Anul Biblioteconomic 2024” are ca obiectiv principal analiza implementării priorităților profesionale pentru 2024, împărtășirea de istorii de succes și experiențe inovative, dar și identificarea provocărilor ce necesită atenția bibliotecilor și a factorilor implicați. Este de remarcat faptul că bunele practici consolidează bibliotecarii și îi provoacă pentru a-și dezvolta abilități și competențe de dezvoltare a bibliotecii” a menționat Elena Pintilei, directoarea Bibliotecii Naționale din Republica Moldova.
În cadrul simpozionului a avut loc concursul de postere „Bibliotecile pentru Moldova Europeană 2030”, la care Biblioteca Publică Raională „Dimitrie Cantemir” Ungheni s-a clasat în topul celor 10 postere care au acumulat cele mai multe puncte. „Posterul a reflectat indicatori referitori la programele: activitățile, serviciile și contribuția general a Bibliotecii Publice Raionale „Dimitrie Cantemir” și a rețelei de biblioteci din raionul Ungheni în contextul priorității anului biblioteconomic 2024 „Implicarea bibliotecilor în susținerea și realizarea strategiei naționale de dezvoltare „Moldova Europeană 2030”, menționează Aliona Manciu, șefa serviciului biblioteconomic, Biblioteca Publică Raională „Dimitrie Cantemir” Ungheni.
Pe agenda simpozionului au fost și dezbateri profesionale biblioteconomice care au fost axate pe următoarele aspect: bibliotecile și democratizarea vieții comunităților; bibliotecile în cadrul Agendei 2030 a ONU pentru dezvoltare durabilă; bibliotecile și implementarea agendei de transformare digital; dreptul de autor și protecția patrimoniului documentar al bibliotecii.