Persoanele care au comis infracțiuni ușoare își vor ispăși pedeapsa în penitenciare de tip deschis, în loc de penitenciar de tip semi-închis cum este în prezent. Deputații au votat în primă lectură modificări la Codul Penal și la Codul Contravențional, transmite IPN.
Stanislav Copețchi, secretar de stat la Ministerul Justiției, a precizat că în prezent în penitenciarele de tip deschis își exercită pedeapsa persoanele care au comis infracțiuni din imprudență. „Este trasată direcția umanizării politicii penale și accentuarea sistemului restaurativ de justiție penală”, a notat secretarul.
Inițiativa legislativă prevede extinderea aplicabilității alternativelor la pedeapsa cu închisoarea pentru mai multe categorii de infracțiuni. Potrivit secretarului de stat, astăzi Codul Penal stabilește înlocuirea părții neexecutate din pedeapsă cu o pedeapsă mai blândă drept măsură alternativă. „Această instituție este aplicabilă astăzi pentru infracțiuni ușoare, mai puțin grave și grave. Ministerul Justiției încearcă să extindă sfera de aplicabilitate a acestei instituții și pentru infracțiunile deosebit grave și excepțional de grave, dar desigur cu reglementarea unor condiții legate de acea perioadă a închisorii pe care persoana trebuie să o ispășească în penitenciar”, explică Stanislav Copețchi.
Secretarul de stat a mai menționat că se introduc prevederi potrivit cărora, dacă o persoană este declarată vinovată de săvârșirea a două sau mai multor infracțiuni fără să fi fost condamnată pentru vreuna din ele, instanța de judecată va stabili pedeapsa definitivă pentru concurs de infracțiuni prin cumul total sau parțial al pedepselor aplicate.
Autorii documentului au mai propus extinderea termenului de prescripție privind tragerea la răspundere penală, care se va mări de la 2 la 3 ani și se va întrerupe odată cu expedierea dosarului în judecată. De asemenea, proiectul de lege prevede ajustarea și completarea cadrului normativ cu noi infracțiuni pe segmentul ecologiei, precum și introducerea unor componențe noi de infracțiuni pentru protejarea persoanei – falsul de identitate și furtul de identitate. Totodată, va fi revizuită și ajustată lista infracțiunilor cibernetice.
Proiectul de lege urmează să fie votat și în lectură finală.