Nu puține ar fi cazurile când copii, femei însărcinate, bătrâni sau alte categorii de persoane asigurate ar fi fost nevoite să scoată din buzunar bani grei pentru investigații sau medicamente prescrise de medici. Numai în această săptămână pe adresa redacției au parvenit două sesizări precum că medicul de familie și medicul specialist ar fi direcționat pacienții, un copil și o femeie însărcinată, către o anumită clinică privată pentru a realiza anumite analize.
Suspect ar fi faptul că ambii medici, ce provin din instituții diferite, ar fi direcționat pacienții la același centru medical privat, unde analizele au fost efectuate contra cost.
„Zilele trecute, m-am adresat medicului de familie din cadrul Centrului de Sănătate Dănuțeni cu copilul în vârstă de 4 anișori. Fiul meu acuza dureri de burtă, iar după ce a fost controlat de către medic, acesta ne-a trimis să dăm o analiză pentru depistarea paraziților la un anumit centru privat din oraș. Am mers acolo cu foița care ni s-a dat, iar la final ni s-a cerut suma de 400 și ceva de lei. Am plătit suma și am ieșit, dar am rămas nedumerită. De ce trebuie să plătesc pentru o analiză pe care o recomandă medicul unui copil minor și mai ales o sumă atât de mare pentru o analiză. Dacă nu dispuneam de acești bani?”, se întreabă surprinsă mama copilului, care ne-a povestit întâmplarea.
Analizele ”speciale” se plătesc
Contactată telefonic, Șefa Centrului de Sănătate Dănuțeni, Aliona Ambroci, susține că cel mai probabil este vorba despre o analiză la helminți.
„Această este o analiză de sânge desfășurată, unde pot fi depistate toate tipurile de helminți. Analiza care o prevede Planul Unic este una de fecale, iar procentajul de depistare a helminților este foarte mic. Probabil că medicul a considerat că este vorba de un tip mai special, sau toxocara sau lamblia, ele de obicei dau dureri mai severe”, explică șefa centrului.
La întrebarea, dacă se recurge inițial la analizele „simple”, adică cele prevăzute de program înainte de a direcționa pacientul pentru analize desfășurate pe care le va plăti, Aliona Ambroci ne-a confirmat că această procedură se respectă. Însă acum laboranta s-ar afla în concediu și pentru ca pacientul să nu fie lăsat să aștepte a considerat să recurgă la analiza desfășurată, care va determina tipul exact de helminți.
Satisface sau nu pachetul universal necesitățile oamenilor?
Dacă este sau nu corect ca un pacient asigurat să-și plătească din propriul buzunar investigațiile recomandate de medicul de familie l-am întrebat pe Oleg Belbas, directorul Agenției Teritoriale Ungheni a Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.
Pentru început acesta a ținut să menționeze că instituțiile medico-sanitare publice de pe teritoriul raionului Ungheni, spitalele și centrele de sănătate au contract cu Compania Națională de Asigurări în Medicină. La baza contractului stă Hotărârea de Guvern nr. 1387 cu privire la aprobarea Programului unic al asigurării obligatorii de asistenţă medicală. Asistenţa şi serviciile medicale specificate în Programul Unic se acordă gratuit tuturor persoanelor asigurate şi reprezintă un pachet universal de servicii, care ar satisface adecvat necesităţile populaţiei.
Cât despre problema vizată, directorul agenției subliniază că dacă pacientul asigurat a fost direcționat de către Centrul de Sănătate pentru o analiză către o instituție privată, atunci cheltuielile trebuiau să fie suportate de către Centrul de Sănătate și în nici un caz de pacient. Fiindcă Programul Unic cuprinde aceste investigații, iar Centrul de Sănătate este obligat să contracteze astfel de servicii indiferent unde nu s-ar face acestea, într-o instituție de stat sau privată.
„În cazul în care persoana asigurată a achitat din cont propriu, ea se poate adresa la Agenția Teritorială Ungheni, unde poate face o petiție, iar după examinarea acesteia, banii îi vor fi restituiți”, declară Oleg Belbas.
Un astfel de caz, directorul agenției îl clasează ca fiind o iresponsabilitate a instituției față de pacienții asigurați și care se întâmplă din cauza ca Centrele de Sănătate vor să facă economii.