Performanțele procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, în perioada 29 noiembrie 2019 – 5 octombrie 2021, au fost apreciate de către Comisia de Evaluare cu calificativul „Nesatisfăcător”. Potrivit raportului, Alexandr Stoinoglo, nu numai că nu a contribuit la ridicarea integrității Procuraturii, ci a acționat contrar prevederilor legii, încălcând principiul integrității, transmite IPN.
În raportul publicat se menționează că politicile manageriale promovate de către Alexandr Stoinoglo nu au rezolvat de o manieră transparentă, eficientă și în timp util suspiciunile de lipsă de integritate care planau în privința conducerii Procuraturii, susceptibile de a afecta încrederea publicului în Procuratură și în persoana sa.
„Comisia reține că prestația defectuoasă a procurorului general suspendat de drept, Stoianoglo Alexandru, în cazul dosarului privind expulzarea profesorilor turci a condus la lansarea de acuzații penale împotriva sa. Or, potrivit standardului constituțional de conduită instituțională, menținerea și consolidarea încrederii publice în instituții și autorități este una din obligațiile constituționale ale titularului mandatului procurorului general și, în acest sens, încrederea publică în persoana procurorului general nu ar trebui rezolvată în cadrul procesului de urmărire penală, în condițiile unor bune practici de management al instituțiilor publice, motiv din care Comisia concluzionează că domnul Alexandr Stoianoglo a eșuat în aplicarea unor practici manageriale conforme obiectivelor constituționale ale Procuraturii”, se arată în raport.
Analiza sistemului managerial scoate în evidență utilizarea de către procurorul general suspendat de drept a practicilor de „tolerare nejustificată” a infracțiunilor de corupție cu titlu de modalități de „obediență” și favoruri.
Raport urmează să fie comunicat Consiliului Superior al Procurorilor pentru examinare și adoptarea deciziei care se impune. CSP are programată ședință pentru miercuri, 18 mai, iar examinarea raportului este inclusă pe ordinea de zi.
Alexandr Stoianoglo a fost reținut în octombrie 2021 și plasat în arest la domiciliu. Pe 9 decembrie a fost eliberat din arest la domiciliu și plasat sub control judiciar. Până acum, a fost finalizată urmărirea penală pe un capăt de acuzare – depășirea atribuțiilor de serviciu. Lui Alexandr Stoianoglo i se încriminează că la eliberarea din funcție a procurorului Nicolae Chitoroagă a dispus achitarea îndemnizației de concediere în mărime de 163,9 mii lei, deși în privința procurorului se efectua o urmărire penală, iar în asemenea cazuri se suspendă achitarea îndemnizației. Alexandr Stoianoglo mai este acuzat de corupere pasivă, darea declarațiilor mincinoase în fața unui organ competent și favorizarea unui grup criminal organizat. Procurorul general suspendat pledează nevinovat pe toate capetele de acuzare. El a depus două plângeri la CEDO.
Alexandr Stoianoglo: Puterii i-a luat tocmai șapte luni ca să scape de inacceptabilul procuror general
„S-a încheiat, în sfârșit, „circul evaluării procurorului general”. Clovnii urcați la rampă și-au jucat spectacolul, iar acum, nerăbdători, își așteaptă aplauzele. Doar că nu prea avem ce aplauda din moment ce toți știu că rezultatul fusese preconceput, iar „circarii” s-au antepronunțat din start”. Este reacția procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, la publicarea raportului de evaluare a comisiei care i-a apreciat activitatea cu calificativul „nesatisfăcător”, transmite IPN.
Potrivit lui Alexandr Stoianoglo, puterii i-a luat tocmai șapte luni pentru a scăpa de „inacceptabilul procuror general. „Întregul proces, care nu a fost decât o absurditate, s-a derulat într-o perpetuă aranjare a regulilor de joc, schimbare a criteriilor de evaluare, a regulamentelor și a persoanelor potrivite. Nici chiar Recomandările Comisiei de la Veneția nu i-a temperat pe regizorii și realizatorii acestui „circ”, ignorând brutal opinia experților europeni care au concluzionat că în niciun stat de drept nu există o procedură de evaluare a procurorului general”, a notat Alexandr Stoianoglo.
Acesta a mai spus că membrii comisiei au fost aleși „pe sprânceană”, trebuia asigurat un proces fără cusur. „De exemplu un expert străin, întâmplător bineînțeles, s-a dovedit a fi și membru al Comitetului Consultativ Anticorupție instituit pe lângă președinta țării în iunie 2021. Nu merită să ne oprim și la ceilalți membri ai comisiei întrucât nu sunt cunoscuți nici publicului, nici mediului juridic. Apropo, tot din întâmplare reprezentantul Consiliului Superior al Procurorilor în perioada evaluării mele s-a dovedit a fi un ex-candidat la funcția de procuror, cunoștințele căruia fusese evaluate cu nota „7””, a mai remarcat Alexandr Stoianoglo.
Procurorul general suspendat spune că a fost evaluat nu doar de specialiști ale căror calificări lasă de dorit, ci pe parcursul exercițiului aceștia au aranjat regulile de joc și tot ei au stabilit și criteriile de evaluare. „Raportul comisiei critică soluțiile emise de Procuratură pe unele dosare penale chiar dacă membrii acesteia nu au avut acces la dosare și, prin urmare, nu puteau da o apreciere obiectivă deciziilor luate”, afirmă Alexandr Stoianoglo.
Potrivit lui, concluziile comisiei de evaluare s-au bazat pe aprecieri subiective și părtinitoare, neavând la bază niciun temei factologic sau legal.
Procedura de evaluare a performanțelor a fost inițiată ca urmare a unei sesizări a președintei Maia Sandu. Potrivit legislației, în eventualitatea în care comisia de evaluare acordă calificativul „nesatisfăcător” activității procurorului general, Consiliul Superior al Procurorilor propune șefului statului eliberarea acestuia din funcție.