Dacă citim Regulamentul cu privire la condiţiile de stabilire şi plată a indemnizaţiilor pentru copiii adoptaţi şi cei aflaţi sub tutelă/curatelă, aprobat prin Hotărârea nr. 581 din 25/05/2006. În primul punct el prevede că pentru copiii adoptaţi şi cei aflaţi sub tutelă/curatelă, părinţilor adoptivi, tutorilor/curatorilor li se plătesc indemnizaţii pentru alimentaţie, procurarea îmbrăcămintei/încălţămintei, obiectelor de igienă personală etc. Pentru fiecare copil se stabilește și se achită o indemnizație lunară în cuantum de 1400 de lei. Suma nu este mare, dar familiile care cresc propriii copii nu primesc nimic. În același timp, din câte înțelegem, cei care au luat un copil sub tutelă au dreptul să se indigneze de ce, de exemplu, nu au primit ajutor la începutul noului an școlar sau de ce nu li s-a dat bilet la tabără, deși ar fi trebuit.
Marina Croitoru, șefa Secției protecție a familiei și copilului din cadrul Direcției Asistență Socială și Protecție a Familiei din raionul Ungheni, spune că 125 de copii sunt sub tutelă, inclusiv temporară. Înainte ca un copil să ajungă sub tutelă, se plătește o indemnizație unică de 3000 de lei pentru achiziționarea a tot ce este necesar din haine și încălțăminte.
Afară de indemnizația lunară, pentru un copil aflat sub tutelă, începând cu clasa a 5-a, se mai plătesc 300 de lei, calculat câte 10 lei pe zi, pentru cheltuieli de buzunar, astfel încât să poată cumpăra la școală o chiflă sau altceva, deoarece mesele gratuite sunt asigurate doar pentru elevii din clasele primare. După absolvirea clasei a IX-a și continuarea studiilor la o școală profesională sau colegiu, se oferă cazare gratuită în cămin sau se plătește o gazdă, precum și hrana, pregătirea pentru noul an școlar și achiziția a tot ceea ce este necesar pentru studii. Într-un cuvânt, acesta este complet întreținut de stat.
Până la începutul noului an școlar, nu a fost oferită asistență, deoarece Fondul de Susținere Socială a Populației, datorită căruia puteau face acest lucru înainte, nu mai există. În ceea ce privește biletele la taberele de odihnă pentru copii, acestea sunt repartizate gratuit tuturor copiilor din această categorie cu vârste cuprinse între 7 și 16 ani.
„Am anunțat tuturor despre repartizarea biletelor, asistenții sociali ai primăriilor știau și ei despre acest lucru. Cu toții sunt asigurați cu bilete, uneori noi îi rugăm, iar ei refuză. În acest caz, s-ar putea să apară probleme dacă copilul nu învață încă la școală, fiindcă este prea mic pentru a merge la taberele din raionul Sângerei sau Călărași. Dacă apar neînțelegeri, ar trebui să ne contacteze”, a declarat Angela Straticiuc, specialist responsabil pentru tutelă/curatelă la această direcție.
Marina Croitoru spune că după ce indemnizația lunară a fost majorată, nu există întrebări cu privire la tutelă. În același timp, copiii sunt adesea luați sub tutelă de bunici și mătuși, într-un cuvânt, de rude. Atunci când ei nu pot face acest lucru, copiii rămași fără îngrijire sunt plasați la părinți profesioniști.
Oricât s-ar plăti și oricât ar fi tutelați copiii, este cel mai bine când alături sunt mama și tata care îi iubesc.