Chiar dacă guvernele din țară se vor schimba în fiecare noapte, iar bugetul țării va fi aprobat în martie, primăriile trebuie să trăiască, în ciuda tuturor incertitudinilor. Această viață, în multe privințe, depinde de finanțe și de gestionarea pricepută a acestora. În prezent, de urgență, primăriile sunt ocupate de elaborarea bugetelor pentru anul viitor.
Potrivit Stelei Bîstrițchi, șef adjunct al Direcției de Finanțe din raionul Ungheni, la 13 noiembrie a avut loc un seminar pe această temă, în cadrul căruia specialiștii primăriilor au fost informați despre metodologia de elaborare a bugetului propusă de Ministerul Finanțelor. Deși se poate presupune că majoritatea primăriilor, care, în afară de impozitul pe proprietatea imobiliară, nu au fonduri proprii și trăiesc pe seama transferurilor de la bugetul de stat, trebuie doar să-și calculeze cheltuielile.
Primăriile, probabil, primesc subvenții? Specialista a menționat că, practic, așa este, doar Primăria municipiului Ungheni poate vorbi despre veniturile proprii, iar pentru restul acestea sunt foarte nesemnificative. Acum, primăriilor rurale s-a decis să li se lase 100% din impozitul pe venit de la întreprinderile care își desfășoară activitatea pe teritoriile lor, mai ales că acestea se bazează pe impozitele pe venit și imobiliare. Sursa citată a menționat că există o formulă specială pentru calcularea bugetului, ținând cont de o serie de factori, iar grădinițele sunt întreținute în întregime cu banii statului. Primăriilor li s-a stabilit un termen pentru elaborarea bugetului? Desigur, deoarece raionul trebuie să-și prezinte bugetul la Ministerul Finanțelor pe 29 noiembrie, elaborat pe baza bugetelor tuturor primăriilor.
Primarul comunei Agronomovca,Vasile Grosu, care are o experiență foarte mică de activitate în această funcție, a spus că lucrează la un proiect de buget, dar încă nu a intrat în detaliile acestei proceduri și nu a luat în primire munca de la fostul primar care s-a îmbolnăvit. Cu toate acestea, desigur, înainte de aprobarea bugetului în cadrul unei ședințe a consiliului local, neapărat îl va discuta cu contabilul și va analiza cifrele. Putem presupune că acum le este greu tuturor celor zece primari nou aleși în satele și comunele raionului, cu atât mai mult cu cât nu au timp de stat pe gânduri.
Vera Buga, primarul orașului Cornești, care tocmai muncea sârguincios cu cifrele, a menționat că bugetul primăriei pentru anul în curs este de peste 4 milioane de lei, fondurile proprii constituie 830 de mii de lei și este bine că acum le vor reveni toate cele 100% din impozitul pe venit și nu 75, așa cum a fost, iar acest lucru le va oferi suplimentar aproape 250 de mii de lei. Primarul nu a vorbit deocamdată despre cifre concrete pentru anul viitor, deoarece munca la proiectul de buget nu s-a încheiat. Desigur, nu vor ajunge bani pentru toate, de aceea încearcă să economisească puțin cu energia electrică, combustibilul și serviciile. Dacă reușesc să facă ceva economii până la sfârșitul anului, se vor strădui să înlocuiască mobilierul la grădiniță sau să amenajeze teritoriul. Când consilierii locali vor putea aproba bugetul, ea încă nu știe cu siguranță.
Vreau să menționez ca primăriile să nu facă din nou economii pe contul salariilor lucrătorilor din căminele culturale și biblioteci și să le ofere posibilitatea de a primi salarii decente.