Nedreptate sau invidie? Câțiva locuitori din Agronomovca sunt revoltați de beneficiile pe care le obține o consăteancă de-a lor de aproape 3 luni de zile. Oamenii spun că aceasta a ajuns să ridice lunar pensia de pierdere a întreținătorului, după ce șoțul ei a decedat. Cu toate că ei nu mai locuiau împreună de ani buni, nu l-a îngrijit cât a fost bolnav și nici măcar nu l-a înmormântat.
„El stătea la casa părintească, cât a fost în spital la Chișinău nimeni nu l-a vizitat. De înmormântare s-a ocupat sora lui. Noi, oamenii din sat, nu înțelegem cum a ajuns ea să primească bani de pe urma lui. Pe ea nu a interesat-o soarta lui. Noi, oamenii din sat, suntem de acord să facem și o plângere undeva dacă trebuie, semnăm cu toții. Vrem ca legea să fie schimbată. Cum s-a schimbat, de altfel, și cea pentru ajutorul în perioada rece a anului, când ni s-a tăiat din sumă, precum că ne-ar fi crescut veniturile obținute din terenurile agricole care le deținem”, declară o consăteancă.
Pe de altă parte, Ludmila Curennaia, șefa adjunctă a Casei Teritoriale de Asigurări Sociale Ungheni, spune că nimănui nu îi este acordată pensia în lipsa actelor, care demonstrează eligibilitatea. Conform legii nr. 156 privind sistemul public de pensii, art. 25. al. 1, lit. b) pensia de urmaș se obține la solicitarea soțului supraviețuitor la prezentarea unei cereri, a buletinului de identitate, a certificatului de căsătorie și a actului care demonstrează că nu s-a recăsătorit. Una din principalele condiții se referă la durata căsniciei, nu mai puțin de 15 ani. Dacă solicitantul îndeplinește toate aceste criterii, conform legii are dreptul la pensie. Dacă a fost sau nu îngrijit în ultimii ani de viață decedatul, angajații direcției nu pot verifica.