Peste 160 de persoane au fost condamnate de la începutul acestui an cu muncă neremunerată în folosul comunității. Principalele motive pentru care aceștia s-au „certat” cu legea sunt fie conducerea mașinii în stare de ebrietate, fie violența în familie. Chiar dacă la prima vedere poate părea o pedeapsă ușoară, cele peste 11 mii de ore prestate de condamnați au scutit autoritățile publice locale de cheltuieli considerabile.
Potrivit șefei Biroului de Probațiune Ungheni, Irina Șișcanu, conform legii în lucrările de interes comunitar se includ măturarea şi greblarea teritoriilor; lucrări de reparaţie, văruirea bordurilor, lucrări de deszăpezire; tăierea şi despicarea lemnelor; curăţarea canalelor pentru scurgerea apelor; tăierea şi curăţarea arborilor în preajma drumurilor; instalarea ulucelor; plantarea arborilor; încărcarea/descărcarea cărbunelui, nisipului, pietrișului; turnarea scărilor pragului şi construcţia pantei pentru persoane cu dizabilităţi. Deși pentru cei de la sate, munca respectivă ar fi floare la ureche, ba chiar este alternativa favorită în comparație cu amenda, cei de la oraș ar prefera să facă închisoare, decât să măture străzile în văzul tuturor. Un astfel de caz a avut loc recent în municipiul Ungheni. Tocmai din acest motiv pentru ei s-au căutat soluții, mai puțin umilitoare prin muncă ferită de ochii lumi, cum ar fi gradinăritul și reparațiile la grădiniță, reparația și îngrijirea cărților la bibliotecă sau îngrijirea parcului central.
Totodată aceasta ne-a mai relatat și despre un caz în care primarul a falsificat actul de prestare a muncii. Drept urmare, Biroul de Probațiune a sesizat procuratura, astfel primarului respectiv i-a fost intentat dosar penal și a fost eliberat din funcție. Alte probleme au ținut și de acei primari, care nu doreau să pună la dispoziția condamnaților instrumente sau materiale pentru ca ei să poată executa munca, din neîncredere pentru persoana în cauză. Cu toate acestea, șefa biroului a mai menționat că în mare parte condamnații sunt oameni responsabili, care au comis o greșeală minoră și au preferat munca în loc de amendă, motiv pentru care marea majoritatea și-au ispășit cu brio pedeapsa și au lăsat în urmă lucruri frumoase în comunitatea lor.
Spre exemplu, primarul comunei Petrești, Serghei Gorea, a declarat că cei câțiva condamnați care aveau de ispășit ore de muncă neremunerată au fost puși la cosit și la salubrizat locurile publice. Iar acum doi ani la construcția gardului de la primărie s-au economisit peste 30 de mii de lei. Dânsul s-a arătat deschis către această modalitate de ispășire a pedepsei, fiindcă în localitate sunt mereu lucrări de efectuat, cu toate acestea, ar prefera ca în comună să predomine liniștea, iar cetățenii să nu mai încalce legea. Aceeași părere a avut-o și primarul din Todirești, Victor Baltag, care spune că a reușit să câștige lupta cu buruienile datorită condamnaților.
Alte lucruri frumoase s-au făcut și la Grădinița ”Steluța”, Biblioteca Publică „Dimitrie Cantemir”, muzeul din comuna Zagarancea, grădinița din satul Semeni, precum și în alte localități.